Region

Turkiye i Hrvatska na 30. godišnjicu bilateralnih odnosa ciljaju trgovinsku razmjenu od milijardu dolara

Hrvatska je danas važna prijateljska zemlja s kojom imamo izvrsne političke odnose na bilateralnom nivou, naš saveznik u NATO-u, nastavljamo sarađivati ​​na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, kazao je turski ambasador u Hrvatskoj Hizlan

Prijateljstvo i saradnja dominirali su odnosima Turkiye i Hrvatske u posljednjih 30 godina, obim trgovinske razmjene stabilno je rastao, izuzev perioda pandemije 2020., a zaključno s 2021. iznosio je 890 miliona dolara, poručio je ambasador Turkiye u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru s novinarom AA, Hizlan je kazao kako su Turkiye i Hrvatska dvije zemlje koje imaju duboko ukorijenjenu zajedničku historiju, te kako je nova era u tursko-hrvatskim odnosima započela nakon što je ta zemlja stekla nezavisnost od biše Jugoslavije.

Podsjećajući kako je Turkiye 6. februara 1992. godine priznala nezavisnot Hrvatske, Hzilan je rekao kako je njegova zemlja među prvima koje su priznale nezavisnost Hrvatske.

“Hrvatska je danas važna prijateljska zemlja s kojom imamo izvrsne političke odnose na bilateralnom nivou, naš saveznik u NATO-u, nastavljamo sarađivati ​​na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, te u tom kontekstu zajedno radimo na regionalnim platformama poput Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi te trilateralnog mehanizma Turkiye – Hrvatska – Bosna i Herceogina”, poručio je Hizlan.

Izrazio je da je u odnosima Turkiye i Hrvatske u posljednjih 30 godina prevladavalo razumijevanje prijateljstva i saradnje.

“Ekonomska i trgovačka saradnja između dviju zemalja dobila je snažan zamah posljednjih godina. Obim trgovinske razmjene stalno je rastao, osim 2020. godine, kada je blago pogođen epidemijom, te je do kraja 2021. dosegao 890 miliona dolara. Očekuje se da će ove godine biti dostignuta milijarda dolara, što je naš cilj u obimu trgovine”, kazao je Hizlan.

– Raste prisutnost turskih investitora u Hrvatskoj –

Ističući da je prisutnost turskih investitora u Hrvatskoj sve veća, Hizlan je napomenuo kako je danas u Hrvatskoj aktivno oko 45 turskih kompanija.

“Postoje značajna turska ulaganja u sektore turizma, građevinarstva, infrastrukture, bankarstva i obnovljivih izvora energije. Naprimjer, prvu hrvatsku geotermalnu elektranu Velika Ciglena izgradila ju je turska kompanija.”

Istaknuo je da obnovu željezničke pruge Križevci – Koprivnica – Botovo, koja je poznata kao najskuplji infrastrukturni projekat u Hrvatskoj do sada, te izgradnju druge pruge, izvodi turska kompanija.

Cestovni i zračni saobraćaj druga su područja koja imaju važno mjesto u našoj saradnji s Hrvatskom“, rekao je Hizlan, dodavši: „Kao važna tranzitna zemlja za naš sektor kopnenog prevoza, kroz Hrvatsku godišnje prođe oko 60.000 kamiona s turskim oznakama. Turkish Airlines obavlja 10 letova sedmično na relaciji Istanbul – Zagreb i dva leta sedmično Istanbul – Dubrovnik tokom zimskog perioda. S druge strane, terenske usluge aerodroma u Zagrebu i usluge hrane i pića pružaju turske kompanije.”

– Potencijal u saradnji s lokalnim ekonomskim komorama-

Generalni konzul Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec navela je da su politički, ekonomski i diplomatski odnosi dviju zemalja već 30 godina vrlo dobri.

Zerec je navela da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja te da postoji jaka saradnja u multilateralnim forumima poput NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Podsjećajući da su Turkiye i Hrvatska započele pregovore s EU-om 3. oktobra 2005. godine, te kako je njena zemlja 2013. ušla u EU, Zerec je poručila kako je kandidatura Turkiye od velike važnosti u pogledu bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

“Odnosi Turkiye i Hrvatske dobro napreduju i mi smo zadovoljni tim procesom. Vrlo smo sretni što sarađujemo s Turkiye na različitim poljima i na različite načine, kako politički tako i ekonomski. Ekonomski odnosi su nam jako važni”, kazala je Zerec.

Podsjetila je da je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan tokom posjete Zagrebu 2016. godine rekao da je cilj bilateralne trgovine milijardu dolara.

“Sada smo oko 700 miliona dolara. S obzirom na to da se Hrvatska priprema za šengensko europodručje i da pred našim zemljama postoji veliki potencijal, vrlo sam uvjerena da će te brojke rasti u idućim godinama. U Hrvatskoj ima turskih ulaganja u različitim područjima kao što su energetika, hotelijerstvo, bankarstvo, financije, turizam, a nadamo se da će to biti još bolje u budućnosti”, poručila je Zerec, te dodala:

“Kad turski investitori ulažu u Hrvatsku, ući će na tržišta EU-a. Strateški položaj Hrvatske je vrlo dobar. Nalazimo se između Balkana i zemalja EU-a. Postoji veliki potencijal za turske investitore u IT sektoru, morskom turizmu, izgradnji objekata, opskrbnom lancu i logistici.”

Dodala je kako lično vidi potencijal u saradnji s lokalnim trgovinskim komorama, te kako se pokušava sastati s predstavnicima Trgovinske komore, jer, dodala je, ova saradnja na lokalnom nivou može biti vrlo korisna za obje zemlje u smislu povećanja obima trgovine.

– Projekti u oblasti kulture podupiru ekonomsku saradnju –

Koordinator Instituta “Yunus Emre” u Zagrebu Fuat Korkmaz izjavio je kako se obilježava 30. godišnjica diplomatskih odnosa između Turkiye i Hrvatske, te da nastavljaju rad brojnim fizičkim i online aktivnostima koje organizira Institut.

Istakao je kako među hiljadama hrvatskih državljana koji ičestvuju u događanjima koje su organizovali bilo mnogo ljudi koji rade u turskim kompanijama, posluju s Turkiye i nastavljaju školovanje na turskim univerzitetima.

Ističući da se unatoč teškim uvjetima epidemije povećao broj učesnika u manifestacijama koje su organizovali 2020. i 2021. godine, Korkmaz je rekao: „Naš institut također podržava ekonomsku saradnju dviju zemalja na kulturnom području doprinoseći zajedničkim projektima dviju zemalja u području kinematografije, muzike, književnosti, gastronomije i mnogih drugih.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh