Region

Gerald Knaus: Rat na Balkanu zamisliv ako EU ne djeluje brzo

Sociolog Gerald Knaus kaže da Moskva ima interesa da raspiruje tenzije na Zapadnom Balkanu i upozorava na “dramatične probleme”.

Gerald Knaus - Agencije

Evropska unija sada mora Zapadnom Balkanu brzo da ponudi jasnu i konkretnu perspektivu.

Čak i ako rat u Ukrajini trenutno zahteva svu pažnju Evrope, EU ne sme da izgubi iz vida zapadni Balkan, upozorava Gerald Knaus, austrijski sociolog i istraživač migracija.

Moskva ima „interesa da raspiruje tenzije u evropskom dvorištu, na Balkanu”, kaže Knaus u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA i govori o „dramatičnim problemima” u regionu, te ističe da je atmosfera već sada opasna.

Rat na Balkanu je ponovo postao zamisliv

Doduše, ponovno naoružavanje nekih zemalja Zapadnog Balkana, sve žešća retorika neprijateljstva i dovođenje u pitanje granica ili institucija, kao na primer u Bosni – ne znače da će stvarno doći do otvorenog sukoba, kaže Knaus.

– To znači da se ljudi plaše. A ako ima provokacija spolja, onda takva situacija može da izmakne kontroli. A to može brzo da se desi – objašnjava Knaus.

Rat na Zapadnom Balkanu je ponovo postao „zamisliv”, Jer, posle odluke EU da Kijevu isporuči oružje i uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji, predsednik Vladimir Putin sada traži mogućnosti „da uzvrati udarac – a priliku da to učini imao bi na Balkanu”, rekao je Knaus.

EU mora brzo da ponudi konkretnu prespektivu

Osnivač berlinskog trusta mozgova „Evropska inicijativa za stabilnost” (ESI) ovu opasnost vidi „ukoliko EU konačno ne postane prokativna i odustane od lenje politike kojom dominiraju i stalno se ponavljaju iste fraze, u koje niko živ više ne veruje”.

Ta „apsurdna i opasna inertnost” EU koja se jednostavno nada da se ništa neće desiti, bez aktivnog preduzimanja nečega – „je neodgovorna”, kritikuje Austrijanac.

U Ukrajini se reagovalo prekasno. Evropska unija sada mora Zapadnom Balkanu brzo da ponudi jasnu i konkretnu perspektivu, piše DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh