Region

Delegacija EU računa na glas Srbije za rezoluciju u UN-u

Šef delegacije Europske unije u Srbiji Emanuele Giaufret i šefovi misija članica EU-a u Beogradu poručili su u srijedu da računaju na Srbiju u Općoj skupštini UN-a, koja će danas glasati o rezoluciji UN vezano uz agresiju Rusije na Ukrajinu.

Aleksandar Vučić - Tanjug

Istodobno, srbijanski dužnosnici šalju sunarodnjacima poruke o “težini političkih i ekonomskih izazova” i interesima Srbije.

“Danas će Opća skupština UN-a glasati o rezoluciji Ujedinjenih naroda o agresiji Rusije protiv Ukrajine. Svaki glas je važan. Svaki glas se računa. A mi računamo na Srbiju”, navodi se u u zajedničkom autorskom tekstu Giaufreta i šefova misija članica EU u Srbiji, čiji su potpisnici i veleposlanici Hrvatske i Slovenije.

U tekstu objavljenom u današnjem beogradskom tisku naglašava se poruka šefa eurodiplomacije Josepa Borella od 28. veljače da cjelokupna međunarodna zajednica treba udružiti snage i pomoći da se okonča ruska vojna agresija.

“Srbija je dio te međunarodne zajednice i država kandidat za članstvo u EU. Dio pristupanja Uniji je puna usklađenost sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom”, istaknuto je u tekstu, uz poruku da su otvoreni za partnere na zapadnom Balkanu da se pridruže Uniji.

Na prekretnici smo europske povijesti, a ratna vremena ponekad zahtijevaju teške odluke, istaknuto je u tekstu i navedeno da se u takvoj situaciji “očekuje ne samo da stavimo zajedničke interese ispred nacionalnih, već nam također pokazuje da je u ovom slučaju zajednički interes nacionalni interes”.

Europska unija ponavlja svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u tekstu i ističe da Rusija mora odmah prekinuti vojne akcije, bezuvjetno povući sve svoje snage i vojnu opremu s cijelog teritorija Ukrajine i potpuno poštovati teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

“Svijet se treba suprotstaviti ovom drskom izazovu našoj kolektivnoj sigurnosti, koji je najveća prijetnja europskoj stabilnosti od Drugog svjetskog rata. Znamo da ruski narod ne podržava ovaj rat”, istaknuli su u današnjem tekstu Giaufret i šefovi misija država članica Unije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je istoga dana videoporuku na Instagramu u kojoj ocjenjuje da je situacija “sve teža, iz sata u sat” i da će Srbija “zaštititi interese svog naroda i zemlje”.

On je najavio da će država čim prije objaviti nove mjere koje će biti uvedene zbog povećanja cijene energenata i hrane.

“Mi ćemo političke izazove, vjerujem zajednički i ujedinjeno, uspjeti savladati, ali ekonomski izazovi su sve teži i sve veći. I zato reagiramo i na najveće cijene u povijesti ugljena, struje i plina i svih sirovina”, naveo je.

Vučić je obavijest o novim mjerama najavio za “večeras ili sutra”.

“Bitno je da bez panike reagiramo i ja sam uvjeren da ćemo sačuvati i stabilnost i mir i dobar život za naše građane”, istaknuo je Vučić na Instagramu.

Istodobno, predsjednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nema interesa voditi politiku u skladu s interesima zapada i istoka, nego u skladu s vlastitim interesima, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh