Region

TIJELO BI VEĆ ISPLIVALO DA SE MATEJ UTOPIO! Do detalja opisao potragu: U plastu sijena tražimo iglu SVE SUGERIŠE NA OVO

Potraga za nestalim Splićaninom Matejem Perišem (27) ne staje već mjesec i po dana, ali novih informacija o mladiću nema.

Matej-Periš - Objektiv-rs

Iako njegovi najbliži ne gube nadu, kako vrijeme prolazi šanse da je on živ su sve manje, a sve je izglednije da je 30. decembra 2021. godine na Sava promenadi u Beogradu sišao u ledenu rijeku.

Ne odustaje se od potrage, jer, jedan trag vodi do drugog i teorije o mogućem razlogu nestanka se menjaju.

Ali, da li su sve činjenice do sada prikupljene dovoljne da možemo pretpostaviti da je živ ili da se udavio i da njegovo tijelo nikada nećemo naći?

Nikola Antić sa Instituta za bezbjednost smatra da bi Periševo tijelo dosad isplivalo, jer su se stekli uslovi za to.

– Mislite da bi tijelo isplivalo da se nalazi pod vodom? Dosad bi se stekli uslovi. Prošlo je dosta vremena od trenutka, ako hipotetički kažemo da je došlo do davljenja. Ima dosta otpada u rijeci, jedino je zapeo negdje dole ili zakačio. Možda ga nešto drži dole. Temperatura rijeke koja je sad, dovoljno je 20,30 dana da unutrašnje šupljine krenu da se pune metanom. Dosad je trebao da ispliva ako se udavio, to što nije isplivao sugeriše da je zapeo negdje – rekao je Antić gostujući u emisiji “Puls Srbije” na Kurir televiziji.

Ratomir Antonović, koji je takođe bio gost Pulsa Srbije, smatra da da postoji puno nerazjašnjenih okolnosti kada je nestanak Mateja Periša u pitanju.

– Uvijek moramo da uzmemo u obzir okolnosti. Po mojoj procjeni ako je Periš te večeri ušao vodu, izdržao bi 5,10 minuta maksimum dok ne nastupi hipertermija. Imamo dosta nerazjašnjenih okolnosti. Mi ni ne znamo da li je Periš zaista ušao u vodu one večeri, na onom snimku gdje se vidi da nešto pluta ne možemo da tvrdimo da je to Matej – kaže Antonović.

Antić je potom objasnio do detalja kako ronioci vrše pretragu rijeke i na kojoj dubini.

– Naše dubine na Savi i Dunavu nisu veće od 10 metara. Zavisi dosta od toga kako je Matej bio obučen isto. Ono što je roniocima bitno da znaju jeste mjesto, vrijeme i šta je čovjek imao na sebi. Onda radimo procjenu koja je to dubina na kojoj je tijelo moglo da potone. Dolazimo na to mjesto gdje je procjena da je tijelo ušlo u vodu i puštamo se da nas voda nosi, tad kad nas nosi voda mi rukama pretražujemo. To možemo da radimo samo prva tri dana, poslije se to mijenja, struje se mijenjaju. Nije ista ni brzina ni pravac vode. Taj pravac nije isti na svim dubinama. Ako smo se iznivelisali da tražimo na dubini od dva metra, pravac se razlikuje od dubine od 5 metara. Varijanta da će ronioc poslije 5,6 dana da pronađe tijelo je ravna vjerovatnoći da ćete u plastu sjiena da pronađete iglu – objasnio je Antić, piše Kurir.

Video pogledajte OVDJE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh