Region

Medvjed UROŠ danas je izašao iz pećine i nije vidio svoju sjenku! Evo šta to znači I KOLIKO ĆE JOŠ TRAJATI ZIMA

Prema narodim vjerovanjima u Srbiji, danas se predskazuje kakva će zima biti do početka proljeća, odnosno kakvo vrijeme nas očekuje. Za ovo predviđanje ključnu ulogu imaju medvedi, odnosno mečka koja danas izlazi iz pećine.

medvjed - Facebook

Ako je sunčano i ugleda svoju sjenku, vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedjelja, ali ako sjenke nema – zimi je kraj.

Dan je sunčan, medved Uroš u Beogradskom Zoo vrtu danas je izašao iz pećine i doručkuje, ali se nije vratio u pećinu jer nije mogao da vidi svoju senku. Da li to ipak znači da je zimi došao kraj?

Uroš je izašao iz pećine i nadamo se da je proleće na pomolu, ali Uroš i nije baš merodavan meteorolog jer je u zoo-vrtu mikroklima drugačija. Ovde duvaju drugačiji vjetrovi. U predjelima gdje je klima negostoljubiva medvedi spavaju zimski san. Izlaze tek kada je proljeće na pomolu. U zoološkom vrtu mi Uroša mazimo i pazimo. Uroš je najavio proljeće – rekao je veterinar Jozef Ežveđ iz zoo-vrta. prneosi Novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh