Region

Nevrijeme u Dalmaciji, ulice Splita pod vodom

Od jutra su dio dalmatinske obale zahvatili pljuskovi i grmljavina.

Nevrijeme u Dalmaciji - Screenshot

U najvišim planinama pada snijeg pa je tako na Dinari u posljednjih nekoliko sati palo desetak centimetara novog snijega. Sredinom dana i u poslijepodnevnim satima jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je Rogoznicu i Okrug, a onda se nevrijeme proširilo na šire splitsko područje, piše Dalmacija danas.

U vrlo kratkom vremenu pale su značajne količine kiše, na primjer na Moluntu je palo 47 litara kiše po kvadratnom metru, u Stobreču je u manje od sat vremena palo preko 30 litara, Kaštelima i Šolti 23 litre, a u dijelu Splita oko 20 litara po kvadratnom metru.

Posmatrajući prikaze detekcije munja, Splićani su sa šalom zaključili da je današnje nevrijeme povezano sa sidrenjem američkog nosača aviona “Harry S. Truman”.

Naime, centar nevremena se našao točno iznad mjesta gdje je usidren veliki američki nosač aviona.

Ove padavine prouzrokovale su bujice na pojedinim splitskim ulicama pa se saobraćaj odvijao otežano.

Nevrijeme se nastavilo kretati prema omiškom području i Zagori.

Bez obzira na današnju promjenu vremena, temperatura vazduha je viša od standardne temperature za ovaj dio godine. Nestabilno vrijeme nastaviće se u naredna dva dana, nakon čega nam ponovno dolaze sunčani dani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh