Region

Curicu (11) s Downom maltretirali u školi, a onda je predsjednik uzeo stvari u svoje ruke: “To je neprihvatljivo”

Pendarovski ju je držao za ruku dok su hodali prema školi koju pohađa.

Stevo Pendarovski i Embla Ademi - Ured predsjednika Sjeverne Makedonije

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski dopratio je u ponedjeljak 11-godišnju Emblu Ademi do njezine škole u Gostivaru, nakon što je djevojčica zbog toga što ima Downov sindrom bila izložena vršnjačkom nasilju, javlja CNN.

Pendarovski je Emblu držao za ruku dok su hodali prema školi koju pohađa. Glasnogovornik Ureda predsjednika Sjeverne Makedonije rekao je za CNN da su drugi učenici Ademi zadirkivali jer ima Downov sindrom.

Pendarovski se istoga dana sastao s roditeljima djevojčice te s njima razgovarao o izazovima s kojima se susreću svakog dana te mogućim rješenjima.

– Predsjednik je rekao da je neprihvatljivo da nečije ponašanje ugrožava djetetova prava, pogotovo kada se radi o djeci s atipičnim razvojem – stoji u objavi za medije koju je objavio Ured predsjednika Sjeverne Makedonije.

– Ne samo da trebaju uživati u pravima koja zaslužuju, već se trebaju osjećati jednako i dobrodošla u školama i na školskim igralištima. To je naša obaveza, kao države, ali i kao pojedinaca. Ključan element u ovoj misiji je empatija – piše u objavi.

– To će pomoći djeci poput Emble, ali će pomoći i nama da od njih naučimo kako se iskreno veseliti, dijeliti i biti solidarni – dodao je Pedarovski.

Pendarovski je obitelji Ademi donio i darove, a i mahao je djevojčici dok je ulazila u zgradu škole.

– U ovom smo društvu svi jednaki. Ovdje sam kako bih dao podršku i podigao svijest o inkluzivnosti kao osnovnom principu – rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Pendarovski je rekao da je potaknuo obitelj Ademi da se bori za zaštitu prava djece poput Emble.

– Predrasude su glavna prepreka na putu do izgradnje društva u kojem smo svi jednako – zaključio je, piše Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh