Region

NESREĆA PORODICE PERIŠ JE SLIČNA NJEGOVOJ: Moj otac je prije 17 godina nestao u rijeci, razumijem agoniju Matejevih najmilijih!

Rana na srcu nikada nije zacijelila, a i kako bi? Nismo pronašli tjielo i na vječni počinak ispratili oca, a prošlo je 17 godina.

Goran Vlaučin - Screenshot

Potpuno razumijem agoniju kroz koju prolaze najmiliji nestalog Splićanina Mateja Periša. Čuo sam za taj slučaj i mogu da razumijem kako im je.

Ovim riječima Goran Vlaučin iz Kikinde započinje tužnu ispovijest za Kurir o tragediji koja se dogodila 15. aprila 2005. godine na Žabaljskom mostu.

Do nesreće je došlo kad je vozač kamiona, koji se kretao iz pravca Novog Sada ka Zrenjaninu, na mostu preticao traktor i udario “Autobanatov” autobus. Autobus je probio ogradu i sletio u rijeku Tisu. Tada je poginulo 11 ljudi, a do danas nisu pronađeni vozač autobusa Slavko Biga (56), tri putnika – Željko Prodanović (31), Dražen Trifunović (14) i Branko Ivanović (20) – i kondukter Miodrag Vlaučin (59), Goranov otac.

Izvučena olupina

– Bol ne prolazi, ali se život nastavio. Sjećam se da sam tada desetak dana proveo na Žabaljskom mostu, sve dok olupina nije izvučena iz reke. Tad je ustanovljeno da u autobusu nema ničeg. Vozilo je prebačeno na parking “Autobanata”, a nakon nekog vrijeme je isječeno – prisjeća se Goran i nastavlja:

– Nada nikada ne umire, ali mislim da su male šanse da se tijela mog oca, njegovog kolege i trojice putnika nađu.

Naš sagovornik kaže i da je čuo za slučaj Splićanina Mateja Periša (27), kome se svaki trag izgubio uoči Nove godine u Beogradu, kada je u majici kratkih rukava istrčao iz kluba “Gotik” u Beton hali, u kom je bio s prijateljima.

– Potpuno razumijem agoniju kroz koju prolaze najmiliji nestalog Splićanina Mateja Periša. Čuo sam za taj slučaj i mogu da razumijem kako im je. Žao mi je te porodice. Ne treba da gube nadu – poručio je Goran.

On se prisjetio i kako je tekla potraga u Tisi za njegovim tatom.

– Alasi su tada posle nesreće predlagali da se pregradi rijeka. Imali su mogućnosti da to učine mrežama. U tom slučaju, prema njihovim tvrdnjama, tijela bi se pronašla. Međutim, policija i Žandarmerija im to nisu dozvolili. Stari alasi još su govorili da je nedaleko od mosta, na krivini, Tisa najdublja i puna virova. Još u doba carice Marije Terezije na tom mestu su potapani brodovi s kamenjem kako bi se usporio tok Tise. Postoji vjerovatnoća da su tijela baš na tom mjestu – kaže Goran.

Vozač umro

On dodaje i da je vozač kamiona Branislav Gačić (55) bio osuđen na 10 godina zatvora, ali je Vrhovni sud Srbije saopštio da je ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje u Zrenjanin. Gačić nije dočekao novo suđenje, jer je preminuo.

Tri smrti za kratko vrijeme / Umrli mu i brat i roditelji

Autobus u kom je bio nestali Miodrag Tisa je progutala tačno 40 dana nakon što je umro Goranov mlađi brat, dok mu je majka preminula godinu dana ranije.

– Na mjestu nesreće, na samom mostu, podignuta je spomen-ploča. Nekoliko godina kasnije spomen-ploča je zbog rekonstrukcije mosta sklonjena, a onda postavljena nedaleko od mosta. Svakog 15. aprila odlazimo na godišnji pomen, ali nas je sve manje – ispričao je Goran za Kurir.

Dao DNK uzorak / Grob mog oca je prazan

Porodice nestalih su nakon nekog vremena dobile pozive da se jave novosadskom Institutu za sudsku medicinu, gdje im je uzet DNK.

– Koliko je meni poznato, uzorak DNK nije uzet samo od srodnika vozača autobusa i jednog putnika. Oca nikad nisam sahranio. Njegovo grobno mjesto je prazno – rekao je Goran.

Podsjetimo, i otac Mateja Periša dao je DNK srpskoj policiji, koja traga za nestalim mladićem.

Nenad Periš / Istina će me dovesti do sina

Danas je 26. dan potrage za Matejem Perišem, a nažalost, sve je izvjesnije da se on utopio u Savi. Njegov otac Nenad Periš nalazi se u Beogradu i u stalnom je kontaktu s policijom, koja traga za mladićem.

– Mene će samo istina dovesti do sina. Vjerujem da će biti sve u redu. Dokle god me neka činjenica ne demantuje, živjeću u toj nadi – rekao je ranije Periš za TV Fejs, prenosi Kurir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh