Region

SLOVENSKI MINISTAR: ŠKOLE ĆE BITI ZADNJE KOJE ĆE SE ZATVARATI

Unatoč velikom broju zaraza u školama, Slovenija za sada neće uvoditi online nastavu za sve, kazao je slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Slovenija - Screenshot

O mogućem zatvaranju škola za sada ne razmišljamo. Ako u budućnosti bude lockdowna, škole će biti zadnje koje će se zatvarati – kazao je Poklukar danas u izjavi za novinare, tokom obilaska punktova za vakcinaciju na kojima se od danas do subote provodi nova, trodnevna akcija masovnog vakcinisanja, koje se provodi od 8 do 20 sati.

Vakcinacija Pfizer-BioNTechovom vakcinom i Modernom odvija se bez naručivanja, na redovnim punktovima, u covid-bolnicama i preko mobilnih ekipa na terenu. Najviše je onih koji dolaze po treću, booster dozu, manje je onih koji dolaze po drugu dozu, dok je interes za vakcinaciju prvom dozom vrlo mali, javljaju mediji.

U karanteni je gotovo 40.000 učenika

Poklukar je iznio procjene o zatvaranju obrazovnog sistema u školama komentirajući najnovije podatke, po kojima je zbog širenja omikrona među mladima u karanteni sada već preko 24 hiljade osnovaca i skoro 15 hiljade polaznika srednjih škola, dok je ukupno 370 škola do sada već moralo prijeći na nastavu na daljinu.

Direktorica jedne srednje škole u Ljubljani izjavila je u vezi s tom situacijom da se stanje približava kaosu jer se djeca zbog zaraze ili kontakata šalju u karantenu, a isto tako i učitelji, ako su u učionici u kojoj je došlo do zaraza bili najmanje 15 minuta.

Poklukar je najavio da će se uskoro odrediti novi protokol za škole, s novim odredbama ko je sve izuzet od karantina, koji će se ponovo skratiti sa sadašnjih sedam na pet dana, a predviđaju se i nova pravila glede testiranja. Promjene bi mogle uslijediti iduće sedmice, a radikalne izmjene važećih mjera nisu predviđene, javljaju slovenski mediji. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh