Region

Crna Gora pooštrava uslove za ulazak u zemlju

Crna Gora pooštrava uslove za ulazak u zemlju

Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu preko svih graničnih prelaza uz posjedovanje jednog od dva dokaza iz kovid potvrde.

Why Breakfast Cereal Is Bad For You?
Jedan od uslova za ulazak u Crnu Goru od 2. januara biće da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv virusa korona i da od druge doze nije prošlo više od šest mjeseci.

U saopštenju se navodi da je drugi uslov dokaz da je osoba preboljela kovid 19, odnosno da je prošlo ne manje od 10 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa.

U oba slučaja, lice mora da posjeduje ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 časa ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 časova. To znači da više nije moguć ulazak u Crnu Goru samo sa negativnim testom.

“Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da uđu u zemlju bez ovih dokaza, ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana poslije negativnog PCR testa”, dodaje se u saopštenju.

Ugostitelji za Novu godinu do 1.00, zatim do 22.00 časa
U Crnoj Gori radno vrijeme restorana, kafića, ostalih ugostiteljskih objekata i hotela 31. decembra ograničava se do jedan čas poslije ponoći, uz posjedovanje kovid potvrde, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi da je za doček Nove godine izvođenje muzike uživo ili uz emitovanje sa akustičnih uređaja dozvoljeno samo od 20.00 do 1.00 čas poslije ponoći.

Nove mjere Ministarstva zdravlja stupaju na snagu sutra, 30. decembra, a trajaće do 12. januara.

“Tokom svih ostalih dana do 12. januara, radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, uz posjedovanje kovid potvrde, ograničeno je do 22.00 časa, uz napomenu da je tokom kompletnog radnog vremena, u potpunosti zabranjeno izvođenje i emitovanje muzike i uživo i sa zvučnika”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Podgorici.

U vjerskom objektu dozvoljeno je obavljanje vjerskog obreda uz prisustvo jedne osobe na 10 metara kvadratnih, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta i poštovanje odstojanja, kao i uz obavezno posjedovanje kovid potvrde.

Zabranjuje se održavanje svadbi, rođendana, žurki, muzičkih festivala i drugih privatnih proslava. Zabranjuju se okupljanja stanovništva u zatvorenim javnim mjestima (javne priredbe, politički skupovi, stručni, naučni i drugi skupovi), osim za potrebe obavljanja radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje osnovnih mjera, uz kovid potvrdu.

Zabranjuju se sve posjete licima u ustanovama za kolektivni smještaj, kao i rad dječijih igraonica i teretana. Rad kladionica je dozvoljen uz kovid potvrdu.

U tržnim, poslovnim centrima čija je površina veća od 1.000 metara kvadratnih i koji u svom sastavu imaju više od tri poslovna subjekta, dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na 10 metara kvadratnih, i to uz poštovanje osnovnih mjera i uz obavezno posjedovanje kovid potvrde.

Posjete ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji i galerije) dozvoljene su uz posjedovanje kovid potvrde.

Zabranjuje se prisustvo gledalaca tokom takmičenja u zatvorenim sportskim objektima.

U otvorenim sportskim objektima tokom održavanja sportskih takmičenja dozvoljeno je prisustvo gledalaca, i to samo jedne četvrtine ukupnog broja sjedišta, uz uslov da po dva sjedišta između gledalaca budu slobodna, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta, uz posjedovanje jednog od četiri dokaza iz kovid potvrde.

Predlaže se svim zaposlenima u javnoj upravi, privrednim društvima i preduzetnicima da organizuju rad od kuće, uz obavezno organizovanje dežurstava i obezbjeđivanje nesmetanog procesa rada. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh