Region

Mlada trudnica, pozitivna na koronavirus rodila mrtvorođenče

Mlada trudnica, pozitivna na korona virus i liječena u koprivničkoj bolnici, jučer je rodila mrtvorođenče te su je zbog teškog stanja iz Koprivnice prevezli u Infektivnu kliniku “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Trudnica - Blogspot

Kako je za 24sata.hr potvrdio direktor Opće bolnice Koprivnica, dr. Mato Devčić, smrt bebe potvrđena je u njihovoj bolnici, a kakvo je trenutačno stanje majke, nije mu poznato jer ona više nije njihova pacijentica.

Prema pisanju ePodravine, žena su u teškom stanju prevezli u Zagreb na hitni carski rez. Voditelj ginekologije u Koprivnici, Ivica Stanišić, rekao je kako je majčino teško stanje utjecalo i na tok trudnoće te je zbog toga morala na prijevremeni porođaj u 32. sedmici.

Nažalost, rodila je mrtvu bebu, a ona je još teško – izjavio je i dodao kako su ove godine zbog korona virusa imali dva loša ishoda te da trudnice pogađaju teže kliničke slike koje se brže razvijaju. Majka mrtvorođenčeta nije cijepljena.

Fokus je sad na tome da se žena oporavi, kratko nam je kazao ravnatelj Devčić i dodao kako ništa više od toga ne može reći. Na Infektivnoj klinici ne odgovaraju u kakvom je stanju žena danas nego upućuju na Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ovo nije prvi slučaj prijevremenog porođaja zbog teškoga Covida, bilo ih je više dosad, pri čemu su žene također bile necijepljene. Stručnjaci preporučuju cijepljenje u trudnoći, uz napomenu kako je Covid proglašen rizičnim faktorom za “drugo stanje”.

Poznat je slučaj s kraja oktobra, kad je u Infektivnoj klinici preminula Covid pozitivna beba stara tek 23 dana. Početkom studenog preminula je rodilja spojena na ECMO uređaj, umjetna pluća, a poslije je preminula i Covid pozitivna 37-godišnja pacijentica koju su u 28. sedmici trudnoće zbog teške respiratorne insuficijencije bili prevezli u Kliničku bolnicu Sveti Duh.

Predsjednica za hrvatske medije: Uopće ne znam kako je došlo do te izjave
Dosad je od posljedica Covida preminulo troje djece do devet godina, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a tristotinjak ih je bilo hospitaliziranih. Još je četvero djece i mladih u dobi 10 do 19 godina izgubilo bitku s ovom novom bolesti, a na bolničkom liječenju završilo je oko 1200 djece i mladih.

Covid za trudnice je visoko rizičan

U trudnoći značajno raste rizik od teških simptoma Covida, prvenstveno ako trudnica pati od visokog tlaka, dijabetesa, prevelike kilaže i sličnih problema. Ako je ugrožena trudnica, ugroženo je i njeno dijete. Zbog bolesti majke može biti ugrožen normalan razvoj djeteta, zbog čega se mora obaviti prijevremeni porođaj carskim rezom, što je opet nepovoljno za daljnji djetetov razvoj. Rizik od hospitalizacije u trudnoći veći je i do 15 puta. Njemačka studija pokazala je 26 puta veću smrtnost kod trudnica oboljelih od Covida. Rizik tromboze bio je od četiri do pet puta veći.

Covid povećava rizik od intenzivnog liječenja trudnice za šest puta, a čak je 23 puta veća mogućnost da će oboljela trudnica završiti na respiratoru, podaci su Njemačkog društva opstetričara. Rizik prijevremenog porođaja je 80 posto viši, a kod teških oblika Covida četiri puta izgledniji. Triput je češće i intenzivno liječenje novorođenčadi, a vjerojatnost mrtvorođenja dvaput je veća nego što je inače slučaj kad Covida nema.

Trudnoću ne treba odgađati zbog vakcine, ako se žena ranije cijepila, niti vakcinacija treba odgađati zbog trudnoće, napominju stručnjaci. Ni jedna vakcina, kao ni lijekovi, nisu testirani na trudnicama iz etičkih i drugih razloga, no dosad je u ispitivanje vakcine protiv korone slučajno ušlo više od 200.000 žena koje za trudnoću nisu ni znale. Kod cijepljenih trudnica koje nisu znale za trudnoću tok njihove trudnoće i porođaj ni po čemu nisu odstupali od toka trudnoće i porođaja nevakcinisanih žena, kao što nije bilo razlike ni u zdravlju rođene djece, zaključeno je. Rizik od teških simptoma Covida kod djece je vrlo mali, ali moguć. Najčešća teška posljedica jest multisistemni upalni sindrom, koji može nastupiti i nakon lakšeg oblika Covida.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh