Region

Hrvatska će od 1. januara 2023. preći na euro

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar finansija Zdravko Marić objavio je da je zakon o euru u fazi izrade te da bi Hrvatska trebala preći na euro 1. januara 2023. godine.

Novac - Nezavisne.com

Kazao je da je Vlada Hrvatske odredila taj datum kao dan kada bi Hrvatska trebalo da bude spremna za ulazak u eurozonu.

Donošenje zakona o euru, koji je potreban za uvođenje ove valute, bi trebalo da bude usvojen u aprilu sljedeće godine, a osim tog zakona bit će potrebno promijeniti još 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata.

Marić je o ovome govorio na konferenciji “Hrvatska kao dio eurozone”, koja se održava u Rovinju u organizaciji Večernjeg lista i Istarske županije.

On navodi da je potrebno povući i gotovo milijardu i sto miliona komada kovanica kuna i 500 miliona novčanica kuna te obaviti presnabdijevanje banaka, pošte, Fine i preduzetnika novčanicama i kovanicama eura.

“Predstoji veliko prilagođavanje u finansijskom sektoru, te sve zajedno ima zajednički naziv, a to su informisanje i zaštita potrošača kao integralni princip cijelog procesa koji vodimo”, rekao je on.

“Prvog januara 2023. preko noći prebacujemo se na euro i još dvije nedjelje će trajati dualni opticaj, građani će moći da plaćaju u kunama, a nakon toga samo u eurima. Razdoblje dualnog iskazivanja cijena trajat će minimalno godinu dana” istakao je ministar Marić. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh