Region

Objavljen uzrok nesreće u kojoj je stradalo više od 40 osoba iz Sjeverne Makedonije

Saopštenje je uslijedilo pošto su vlasti revidirale potvrđeni broj mrtvih na 44.

Nesreća u Bugarskoj - AFP

Bugarski zvaničnici saopštili su u četvrtak, 25. novembra, da je „ljudska greška“ na „opasnoj dionici“ autoputa najvjerovatniji uzrok autobuske nesreće koja se ove sedmice dogodila u zapadnoj Bugarskoj, a u kojoj su poginule najmanje 44 osobe iz Sjeverne Makedonije, a među njima je mnogo djece, javlja Radio Slobodna Evropa.

Saopštenje je uslijedilo pošto su vlasti revidirale potvrđeni broj mrtvih na 44.

Nadležni su saopštili da i dalje tragaju za drugim putnikom koji je možda prešao na benzinskoj pumpi prije nesreće u jedan od tri druga autobusa u koloni.

Zamjenik glavnog tužioca i šef bugarske nacionalne istražne službe Borislav Sarafov saopštio je u Sofiji da su istražitelji isključili teroristički akt i utvrdili da nije bilo eksplozije.

Rekao je da, kako se istraga nastavlja, „vodeća verzija [događaja] je ljudska greška“.

Sarafov je rekao da je zaštitna ograda na tom dijelu autoputa Struma “opasna i da predstavlja jedan od glavnih uzroka nesreća“.

Glavni istražitelj Marijan Marinov rekao je da dokazi sugerišu da je vozač autobusa pokušao da zakoči prije nego što je udario u zaštitnu ogradu i napomenuo je da je u to vrijeme padala kiša.

Autobus je bio jedan od četiri koja su zajedno putovala od Istanbula do Skoplja u Sjevernoj Makedoniji.

Najmanje 12 žrtava su djeca, a većina turista je iz Sjeverne Makedonije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh