Region

Bivši srbijanski parlamentarac: Mladić nije general, već sramota za srpsku uniformu

Bivši parlamentarac Demokratske stranke (DS) u Srbiji Balša Božović poručio je da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić “sramota za srpsku uniformu”.

Balša Božović - Klix

To je izjavio u jučerašnjem gostovanju u emisiji Kurira “Usijanje”. Govorio je o muralu zločincu Mladiću u Beogradu, a gost emisije je bio i Mladićev advokat Branko Lukić. prneosi “Klix“.

Božović, koji je sada predsjednik Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije, tvrdi da je mural uvijek smetao te ga je nazvao uvredom za Beograd. Angažman policije je ocijenio kao državnom zaštitom murala. Smatra da je obrazloženje policije da je njihov angažman u svrhu onemogućavanja sukoba “izgovor za zaštitu murala”.

“Mnogo je trebalo Aleksandru Vučiću (predsjedniku Srbije, op. a.) i ovoj vladi da se od bulevara Ratka Mladića, odnosno preljepljivanja ulice Zorana Đindića (ubijenog premijera Srbije, op. a.), dođe do toga da su proevropska snaga. Mi smo da smo se ovim postupkom definitivno vratili 20-30 godina unazad”, dodaje.

Božović je ponovio da je ovo sramota te da zločinca Mladića uopće ne smatra generalom, već sramotom za, kako je izjavio, srpsku uniformu.

“On da je spasilac ne bi se krio kao kukavica i cijelu Srbiju držao zatečenom”, istakao je.

Za genocid u Srebrenici je naveo da je to najveća sramota od završetka Drugog svjetskog rata. Pozvao je na suočavanje sa prošlošću i naveo da mural predstavlja provokaciju onih koji su učestvovali u atentatu na Đinđića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh