Region

PRVO PUCAO IZ PIŠTOLJA, PA IH “OVJERIO” REVOLVEROM! Balistički nalazi donose novo svijetlo u istrazi ubistva Đokića

Policija istražuje da li je ubica hicima iz pištolja pogodio Gorana, Gordanu i Lidiju, a potom ih dovršio revolverom otetim od Đokića.

U istrazi trostrukog ubistva u Moravcu kod Aleksinca jedno od najzagonetnijih pitanja je da li je Goran Džonić (59) imao saučesnike i ko je pucao u Gorana (57), Gordanu (56) i njihovu kćerku Lidiju (25) Đokić iz revolvera 7,65 milimetara. Taj revolver još nije nađen, ali jesu projektili u tijelima žrtava ispaljeni iz njega. U prvi mah činilo sa da je to nepobitan dokaz o drugom pucaču. Međutim, policija istražuje sve vjerovatniju verziju prema kojoj je Džonić pucao i iz revolvera pošto je troje Đokića prethodno onesposobio hicima iz pištolja.

Revolver je bio u stanu ubijenog Gorana Đokića, gdje je ostala samo futrola. Đokić ga je nosio sa sobom zbog novca koji je stalno štekovao u malom bunkeru u gepeku automobila.

– Goran Đokić je bio čovjek koji se ne bi lako predao kad bi shvatio da je ugrožen život supruge i kćerke, koju je neizmjerno volio. Svi saslušani svjedoci su potvrdili procenu inspektora da bi se bacio na napadača i sigurno potegao oružje. Procjene su da nije ubijen prvi i da je u tragičnoj situaciji koje je postao svestan u sekundi izvukao revolver. Ubica je, međutim, u guranju mogao da mu ga otme i da potom puca i iz njega. Iskoristio je Džonićevo oklijevanje da povuče oroz jer je držao njegovu kćerku na nišanu – tumači izvor iz istrage.

Džonić je znao da će policija poslije zločina otkriti dijelove scenarija zločina. Zato je smislio da sve te dijeliće složi u svoj mozaik.

– Pištolj je smjestio u ruku jednog od braće Milošević, Kostadina ili Aleksandra, i cijelu priču izgradio oko toga da mu je on rekao da oružje vrati kući. Šta kad ga policija nađe bez otisaka prstiju Miloševića: “Pa nosili su rukavice.” Revolver je, za slučaj da ga policija nađe, smjestio u vreću s novcem, koju su mu, navodno, dali u ruke Miloševići. Ako ga ne nađe, eto, oni su pucali i iz revolvera i potom ga odnijeli i negdje bacili – objašnjava izvor. Tako su oba kalibra, devet milimetara i 7,65 milimetara, projektila u telima žrtava “pokrivena” i objašnjena.

Ubica muti vodu i prikriva tragove

Dugogodišnji šef beogradske policije i član Svjetske asocijacije šefova policije Marko Nicović kaže da nije nemoguće da je Goran Džonić sam izvršio zločin, ali vjeruje da je ipak imao bar jednog saučesnika.

– Sa saučesnikom je mnogo lakše mogao da manipuliše beživotnim tijelima i dokazima poslije zločina, ali nije nemoguće da je i sam sve izrežirao i napravio masakr – kaže Nicović.

Osumnjičenu braću Milošević Džonić je, prema Nicovićevim riječima, mogao da optuži ni krive ni dužne i u tome bivši policijski šef ne vidi ništa čudno.

– Taj čovjek, koji je bio u stanju da usmrti porodicu, spreman je na sve i mogao je da optuži nevine ljude samo da bi zamutio vodu i prikrio svoje tragove i pravog saučesnika, ukoliko ga je imao – zaključio je Nicović.

Džonić je, kao vatrogasac, prije penzije često bio u prilici da komunicira s kolegama iz MUP Srbije i da s njima razmjenjuje iskustva. Pažljivo ih je slušao, pratio njihova objašnjenja i rekonstrukcije incidenata, nesreća i zločina.

– On nesumnjivo zna za značaj materijalnih dokaza, poznato mu je kako se uništavaju i šta je sve mjerodavno za sud. Kao vatrogasac zna kako se potpaljuje kontrolisana vatra, a kao mještanin i ribolovac poznaje teren između Moravca i Tešice, gdje su Đokići ubijeni, pa spaljeni, kao i njihov pasat – dodaje izvor iz istrage.

U policiji nezvanično kažu da su svi pravci istrage i dalje otvoreni, pa i onaj koji vodi do mogućeg saučesnika koga Džonić još krije, a koji mu je možda, pucajući iz revolvera, pomogao u likvidaciji Đokića.

Prvoosumnjičeni Goran Džonić ponovo će u četvrtak biti ispitan u tužilaštvu.

Kako se nezvanično saznaje, supruga osumnjičenog za ubistvo porodice Ðokić Gorana Džonića trebalo bi da bude saslušana u sredu. Osim supruge, i majka Gorana Džonića bi trebalo da svjedoči u sudu u sredu.

Vozač u sporednoj ulozi
U monstruoznom Džonićevom scenariju vozač crvenog automobila kojim su navodno došle ubice D. P. ima sporednu ulogu.

– U svjetskoj kriminalistici ima primera kad ubica želi nekog da zaštiti, a svjestan je da će tragovi odvesti do njega, da mu, kad priznaje zločin, da ulogu koja povlači manju zatvorsku kaznu. Ako je to ovdje slučaj, možda uloga u ovom zločinu tog vozača koji je sada u bjekstvu u inostranstvu i nije bila sporedna, kako je to prikazao Džonić u iskazu pred tužiocem – tumači dobro obaviješteni izvor iz policije.

Balistički nalazi unose novo svijetlo
Do kraja ove nedjelje biće gotov balistički nalaz koji će dati odgovore o kretanju projektila i mehanizmu upucavanja žrtava, odnosno sa koje razdaljine je ispaljen svaki od pet projektila iz dva kalibra.

– Balističari će se u nalazu izjasniti kako je upucan Goran, a kako njegove supruga i kćerke. Precizno će predočiti kakve su rane nanesene hicima i kakva je putanja projektila bila od same cijevi oružja do završne tačke na izlasku iz tijela svake od žrtava – kaže izvor iz istrage za Srpski telegraf, uz napomenu da će po završetku tog nalaza sve biti mnogo jasnije.

Svjedoci Stefana Džonića, takođe osumnjičenog za ubistvo porodice Đokić, petorica njegovih kolega iz Kopnene zone bezbjednosti Vojske Srbije, potvrdili su njegov alibi da je bio na radnom mjestu u noći između 26. i 27. septembra, kada su Đokići ubijeni. Na saslušanju u Višem tužilaštvu u Nišu vojnici s jednim od starešina rekli su da je Stefan kritične noći bio raspoređen u bazi Međevce u Medveđi i da fizički nije bilo moguće da bude pomagač u bilo kom događaju koji se u to vrijeme odigravao u Moravcu. Po okončanju svjedočenja, Filip Domazet, Stefanov branilac koji zastupa i njegovog brata Milana, tvrdi da je zadovoljan svim saslušanjima na okolnosti vezane za noć ubistva.

– Smatram da će se vrlo brzo utvrditi da Stefan, a ni Milan nisu umiješani u zločin. U dosadašnjoj istrazi nikakvi materijalni dokazi ih ne terete. Odbrana je zadovoljna istragom jer vjerujem da će se ubrzo dokazati da moji branjenici nisu umiješani u ovaj zločin – rekao je Domazet.

Svjedoci Milana Džonića, drugog sina prvoosumnjičenog Gorana Džonića, biće saslušani sutra. Advokat braće Džonić očekuje da će se u četvrtak, nakon saslušanja svjedoka i uvida u sve dokaze, razmotriti njegov prijedlog za ukidanje pritvora Stefanu i Milanu, piše Srpski telegraf.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh