Region

Izuzetno rijetka ptica sletjela u Hrvatsku: Njemačka poslala upozorenje

Na grobničko polje pored Rijeke u petak je sletjela toliko rijetka ptica, da je odmah pobudila interes medija i naučne javnosti. Na polje je sletila ptica selica Sjeverni ćelavi ibis koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka.

ćelavi Ibis - Waldrappteam

Ugrožena je vrsta, a može se naći u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Ime joj je Nova.

Ptica je duga 70-80 cm. Kad se izlegne, ćelavi ibis ima perje na glavi. No kad poraste, to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj. Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje, piše na stranicama Ptice.info.

Hrani se insektima, gušterima, nekad i manjim sisavcima.

Na Facebook stranici organizacije Waldrappteam, koja se bavi zaštitom ove ptice spominju da je Nova odletjela na jadransku obalu i preko mora u Hrvatsku, odakle se očekuje da će dalje letjeti na jug.

Spominju također da je ptica skrenula sa svoje uobičajene rute, te bi trebala shvatiti da griješi. Nažalost, podsjećaju i da su 2019. godine već imali sličnu situaciju, gdje je jato zaštićenih ptica koje je stiglo nad nebo Hrvatske, ilegalno ubijeno. Zato mole sve one koji vide ovu pticu da podijele ovu vijest kako bi se mnogi ljudi mogli informirati, piše Morski.hr.

Ova je vrsta još u 18. stoljeću izumrla u Hrvatskoj i posljednje su ptice gnijezdile na području Pule. Ista ju je sudbina zadesila u čitavoj Europi, a gubitak staništa i lov smatraju se glavnim razlozima za njen nestanak, piše Udruga Biom. Ibisa nalazimo u mnogim povijesnim izvorima, pa se između ostalog, na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao “akh” – simbol ljudske duše. Već je 1504. godine proglašen jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga nažalost nije spasilo od izumiranja.

Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Kolonije ćelavih ibisa su nekad živjele po srednjoj i južnoj Europi, Siriji i Alžiru, a preživjele su samo one u Turskoj i Maroku. Jedna obitelj je izgubljena u Siriji zbog rata 2015. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh