Region

Sve više djece ima kovid, na respiratorima tri bebe

Još 64 osobe umrle su od posledica koronavirusa u poslednja 24 sata u Srbiji.

Bolnica Srbija - RAS Srbija

U istom danu za život se bori šestoro dece koja su priključena na respirator. Među njima tri bebe.

U redovima ispred kovid ambulanti sve češće stoje i deca. Neka od njih završe na respiratoru. Pošteđene nisu ni bebe. U Tiršovoj dve bebe, zaražene u petom, odnosno desetom danu života dišu pomoću respiratora.

“Kad god nas pitaju kakva je situacija sa tim pacijentima kažemo da su vitalno ugroženi jer se nalaze na mehaničkoj ventilaciji i pluća su zaista oštećena”, kaže Snežana Rsovac, načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj. prneosi 021

U Institutu za majku i dete na respiratoru je šestomesečna beba i još troje dece koji imaju 7, 16 i 17 godina.

“Povremeno vidimo poboljšanje onda dođe do pogoršanja. Ponadamo se da će se, kako narod kaže, organizam izboriti sam od te bolesti uz pomoć naravno lekova i svih postupaka koje preduzimamo. Međutim to je stalno jedan korak napred, jedan korak nazad. Za sada je situacija i dalje kritična i prilično smo zabrinuti za ova četiri deteta”, kaže zamenik direktora Instituta za majku i dete profesor Vladislav Vukomanović.

Zabrinjavaju i brojke zaražene dece. Samo u Nišu, samo juče, bilo ih je sedamdesetoro.

“One su prilično očigledne bile od početka školske godine. Otprilike ti procenti su od 20 čak 25 odsto školske dece, studenata. To nismo imali u ranijim talasima”, kaže zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

Da li će pune kovid ambulante isprazniti školske klupe? Predsednica Vlade čeka preporuke, posle jučerašnjeg, današnjeg i sutrašnjeg sastanka Batuta, Ministarstva prosvete i medicinskog dela Kriznog štaba.

“Dakle doneće se najbolja moguća odluka, najbolja moguća, najbezbednija za decu i najbolja odluka za njihove porodice. Tako da očekujem da vidim preporuku. Ono što je meni izuzetno važno i što mislim da ne treba da se menja, a to je da svakako deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu”, rekla je premijerka Ana Brnabić.

U školu za sada idu sva deca, s tim što se u Beogradu, Vrnjačkoj banji, Nišu i Šapcu odlazak u školu kombinuje sa nastavom na daljinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh