Region

Svjedočanstva migranata: Hrvatski policajci uzeli su mi cipele , pješačio sam 25 km bosonog

U prilogu koji je objavio Süddeutsche Zeitung, predstavnik Danskog vijeća za izbjeglice iznosi ogromne brojke o nasilju na granici.

VIJESTI

Videoprilog počinje u šatorskom kampu migranata kod Velike Kladuše.

Reporter navodi da se tu svi nadaju da će se ipak nekako skrasiti negdje u nekoj od članica EU i da ih u tome ne mogu, kako kažu, obeshrabriti niti nasilje niti pushbackovi.

– Kad nas deportiraju, oduzmu nam odjeću, cipele, sve i tuku nas. Hodao sam 25 kilometara nazad bez cipela – ispričao je 18-godišnji Ruslan.

U prilogu se dalje podsjeća na to da je MUP Hrvatske nedavno priznao pojedinačne slučajeve nasilja nad migrantima, te da je bila riječ o posljedici otkrića višemjesečnog istraživačkog rada nekoliko velikih medijskih kuća iz EU.

U tom je sudjelovao, između ostalih, i RTL Hrvatska. Došlo je do ogromnog pritiska iz EU, navodi se na stranici Süddeutsche Zeitunga i iznosi zahtjev izvršnih tijela EU od Hrvatske da razjasni sve optužbe i sve prikazano u brojnim reportažama koje su se danima vrtjele diljem Evrope.

Najnoviji izvještaj kulminira izjavom predstavnika za BiH nevladine humanitarne organizacije Dansko vijeće za izbjeglice:

“Od početka godine dosad zabilježili smo 7.200 pushbackova, 25 posto od toga bilo je uz primjenu izrazitog fizičkog nasilja, između ostalog uz udarce, ugrize pasa i oduzimanje imovine.”

Odnosno, to bi bilo 1.800 dokumentiranih slučajeva nasilja nad migrantima na granici Republike Hrvatske,prenose Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh