Region

Slovenački premijer i njegove nove Twitter kontroverze

Janez Janša je delegaciju Evropskog parlamenta nazvao marionetama Georga Sorosa. Evropski političari iz Holandije i Brisela oštro reaguju.

Janez Janša - Nova24TV.si

Opet je to uradio. Posljednji samit EU-a i Zapadnog Balkana, na kojem je Janez Janša bio domaćin, prošao je bez ikakvih kontroverzi. Međutim, to nije dugo trajalo – slovenački premijer je svoj “Twitter prst” opet pustio na slobodu i izazvao novu kontroverzu.

Zadnji put je bio kritikovan zbog vrijeđanja novinara na društvenim mrežama, a sada kombinuje antisemitske aluzije sa uvredom delegacije Evropskog parlamenta, koja je u Ljubljani htjela saznati više o statusu slobode medija i nezavisnosti pravosuđa u njegovoj zemlji.

Neugodnosti predsjednika Vijeća

Kada je Janša na ljeto preuzeo rotirajuću funkciju predsjednika Vijeća EU, mnogi su se plašili da neće moći obuzdati svoje autokratske impulse. Nakon manje provokacije na početku njegovog predsjedavanja, stvari su ostale mirne. No, putovanje Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove u Ljubljanu, s ciljem preispitavanja stanja vladavine prava, potaklo je premijera da opet zaboravi na svoju ulogu.

U svom Tweetu proglasio je poslanike navedenog Odbora (Libe) marionetama američkog investitora Georgea Sorosa, kojeg je Janšin politički prijatelj, mađarski premijer Viktor Orban, koristio kao objekat svoje antisemitističke kampanje.

Slovenački šef vlade ovaj put koristi isti obrazac vrijeđanja i denuncijacije koji je naučio od svog uzora u Mađarskoj. Janša je u međuvremenu obrisao Tweet, ali je do tada već digao prašinu.

Odbor je nakon završetka razgovora u Sloveniji reagovao oprezno kada je u pitanju Twitter afera. “Vlada bi trebala biti svjesna šta znači napadati ljude sa pozicije moći”, rekla je predsjednica Sophie in’t Veld. Generalno se požalila na klimu javne rasprave u Sloveniji “koja je ispunjena mržnjom”, kao i na duboke rascjepe u zemlji.

“Ton argumenata vladinih zvaničnika neprikladan je za demokratsko društvo”, dodala je ona.

Mark Rutte uzvraća udarac

S druge strane, holandski premijer Mark Rutte bio je izuzetno ljut zbog napada na evropske parlamentarce. Uostalom, zastupnici koji su prikazani na Janšinom Tweetu uglavnom su Holanđani. Rutte je inače u posljednje vrijeme sve češće pokazivao svoje nestrpljenje zbog stalnih kršenja vladavine prava u nekim istočnoeuropskim zemljama članicama EU.

Sada je pozvao slovenačkog ambasadora u Haagu da mu se požali na “neukusni Tweet Janeza Janše”. “Najstrožije ga osuđujem”, napisao je Mark Rutte na Twitteru. Janša je pak na to odgovorio da bi se Rutte prije trebao pobrinuti za položaj novinara u svojoj zemlji – jer je reporter Peter de Vries nedavno ubijen u Holandiji.

Javna svađa bila je razlog da se i stalni predsjednik Vijeća EU Charles Michel pozabavi ovim političarima. “Poslanici EP trebali bi da mogu raditi bez ikakvog pritiska”, upozorio je on, te dodao da je uzajamno poštovanje institucija EU -a i Evropskog vijeća jedini put naprijed. Michel se vjerovatno boji da bi svađa mogla zasjeniti samit krajem sljedeće sedmice i ugroziti saradnju šefova vlada.

Zabrinutost zbog situacije u Sloveniji

Predsjednica odbora Sophe in’t Veld je nakon završetka posjete Sloveniji navela niz kritika. Ovo uključuje, posebno, finansiranje slovenske novinske agencije, koje je kasnilo mjesecima, čiji je direktor u međuvremenu nakon dugotrajne kampanje zastrašivanja podnio ostavku. Vlada takođe odbija imenovanje pravnika za novo javno tužilaštvo EU EPO, koje bi trebalo da se bori protiv korupcije u Evropi.

U konačnici, zatrovana klima političkog sukoba, dovodi do svojevrsnog govora mržnje, koji u nekim slučajevima završava zastrašivanjem i progonom. Postoji dovoljno razloga za zabrinutost zbog rušenja povjerenja u demokratske institucije u Sloveniji, navela je holandska evropska zastupnica.

Na sastancima s Libe-Odborom, slovenačku vladu je predstavljao samo državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja, dok je premijer Janša izjavio da on za to kao premijer zemlje, nije nadležan. Prvi utisci o stanju demokratskih institucija u Sloveniji bit će sažeti u pisanom izvještaju.

U Sloveniji se, za razliku od nekih drugih zemalja, još uvijek ne vidi sistematsko potkopavanje institucija: “Javne institucije dobro rade”, rezimirala je Sophie in’t Veld, ali pritisak protiv njih se povećava i jedna je “na putu” do erozije.

Ovo otkriće u ovom trenutku ne bi predstavljalo apsolutni alarm za uzbunu, da Janez Janša kroz svoje ponavljane neuspjehe i pokušaje da se istakne kao desničarski populista uz Viktora Orbana, u više navrata privlači pažnju na zbivanja u svojoj zemlji. Nedavno je Slovenac stao na stranu Poljske u sporu sa EU oko presude poljskog Ustavnog suda, prenosi DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh