Region

Slovenija donira skoro 580 hiljada doza AstraZenecine vakcine Covaxu

Skoro 580 hiljada doza AstraZenecine vakcine Slovenija će donirati programu Covax, odlučila je je vlada u Ljubljani.

Vakcina - Dw.com/en

Riječ je o 578.336 doza koje su naručene putem zajedničkog sistema opskrbe vakcinama protiv Covida-19 u okviru Evropske unije, a još nisu isporučene Sloveniji.

Covax je međunarodna inicijativa za pravednu raspodjelu vakcina koja omogućuje da više doza dobiju siromašnije zemlje u svijetu kojima su vakcine manje dostupne.

“Dok članice EU-a učinkovito nastavljaju s vakcinacijom svog stanovništva, stopa vakcinisanih u zemljama u razvoju ostaje zanemariva”, navela je slovenska vlada povodom odluke o donaciji, prenosi Hina.

Zbog tragičnog slučaja 20-godišnje djevojke koja je nedavno umrla nakon imunizacije vakcinom proizvođača Johnson&Johnson, Slovenija je odlučila da se osim u izuzetnim slučajevima i na vlastitu želju stanovništvo ubuduće vakciniše samo mRNA vakcinima, odnosno od proizvođača Pfizer-BioNTech i Moderne. prneosi “Klix“.

“Potrebe i interes za imunizacijom s vakcinom AstraZenece na globalnom su nivou još uvijek relativno visoke”, navela je u obrazloženju donacije vlada premijera Janeza Janše.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh