Region

Nema odgovora o 489 umrlih za 30 dana u Kruševcu

„Nije tačno“, kratko je odgovorio direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš…

Klinički centar Niš - FoNet/Instagram

„Nije tačno“, kratko je odgovorio direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić na pitanje Danasa da li je u kovid bolnici u Kruševcu, za koju je nadležan ovaj UKC, samo u toku prošlog mjeseca preminulo 489 pacijenta. Ministarstvo zdravlja je odlučilo da prećuti odgovor na istovetno pitanje našeg lista.

Prema izvorima Danasa iz UKC, u kovid bolnici u Kruševcu je od 1. do 30 septembra preminulo 489 pacijenta, a takav podatak je, kako su kazali, saopšten na sednici kolegijuma ove zdravstvene ustanove održanoj 5. oktobra.

Niški UKC je 16. septembra prestao da saopštava broj umrlih u svojoj crvenoj zoni i kruševačkoj kovid bolnici, iako je to do tada svakodnevno činio. Publikovanje ovakvih podataka na sajtu UKC obustavljeno je nakon što je na osnovu njih u medijima objavljena analiza da je u bolnici u Kruševcu, u prvoj polovini septembra, umrla skoro polovina ukupno preminulih kovid pacijenta u Srbiji. Naime, prema sajtu Ministarstva zdravlja, u tom periodu je od posljedica korona infekcije preminuo ukupno 341 pacijent, od kojih, po podacima niškog UKC, samo u kruševačkoj kovid bolnici njih 152.

Zvanični podaci Ministarstva zdravlja i UKC govore da bi kruševačka kovid bolnica, svakako, mogla da bude „rekorder“ po smrtnosti pacijenta i u drugoj polovini septembra, a da je podatak o više od 450 umrlih tokom mjeseca – prilično realan. U Srbiji je, naime, po izvještajima Ministarstva u septembru preminulo 942 ljudi, a dnevno je bilo od 15 preminulih na početku, do 47 na kraju mjeseca. U kruševačkoj bolnici, po podacima UKC, tokom prve polovine septembra bilo je najviše dana sa 13 umrlih, prvog dana ih je bilo pet, a sredinom mjeseca 14. Broj dnevno preminulih u ovoj bolnici u drugoj polovini septembra najvjerovatnije je bio veći, pošto je porastao u čitavoj Srbiji.

– U intenzivnoj njezi kovid bolnice u Kruševcu dnevno umire od osam do 13 pacijenata, na šta bi trebalo dodati i broj preminulih u odjeljenjima poluintenzivne njege, koji je tek nešto manji. Uobičajeno, u bolnici dnevno umre od 15 do 20 pacijenata, rekao je za naš list jedan od ljekara ove bolnice.

Na ozbiljan porast smrtnosti u kovid bolnici u Kruševcu ukazala je i hitna javna nabavka PVC kesa za tijela preminulih. Raspisana je 23. septembra, a tri dana kasnije ugovor vredan 912 hiljada dinara sa PDV-om, dodeljen je beogradskoj firmi „Polimer“.

– Hitna nabavka je neophodna s obzirom da se nije mogao predvidjeti broj pacijenata u kovid bolnici Kruševac, kao i broj umrlih od posljedica virusa kovid 19, te samim tim ni broj PVC kesa za preminule. Naime, Klinički centar Niš je od otvaranja kovid bolnice u Kruševcu, decembra 2020. godine, nabavio 1300 PVC kesa za preminule, a u ovom momentu kovid bolnica raspolaže sa deset komada kesa, navodi UKC u „obrazloženju pravnog osnova za pokretanje javne nabavke“.

Prema podacima UKC, prvi smrtni slučaj u kruševačkoj kovid bolnici zabilježen je 27. decembra prošle godine, kada je zvanični broj umrlih u Srbiji od početka kovid epidemije bio 3.030. Na dan raspisivanja ove javne nabavke, zvanični broj preminulih bio je 7.926, odnosno 4.896 više. Ukoliko je u kovid bolnici Kruševac od kraja prošlog decembra utrošeno 1.300 PVC kesa za preminule, a pod uslovom da su to bile jedine takve kese kojima je bolnica raspolagala, to znači da je od tada bar jedna trećina ukupno umrlih u Srbiji preminula u ovoj bolnici.

U upravi UKC su prethodno za naš list kazali da je smrtnost u kovid bolnici u Kruševcu visoka jer ona zbrinjava najteže pacijente ne samo sa juga, već iz bezmalo svih dijelova zemlje. Među ljekarima u UKC se, međutim, mogu čuti primjedbe na organizaciju kovid zona u Nišu i Kruševcu, kao i stručnost kadra koji rukovodi borbom protiv kovida. Oni, takođe, kažu da u kruševačkoj bolnici radi veliki broj mladih i neiskusnih medicinskih radnika, a manjkaju adekvatni i iskusni stručnjaci.

BIRN: Lane najveća smrtnost u Nišavskoj oblasti

Beograd – U 2020. godini je najveću stopu smrtnosti od kovida 19 zabilježila Nišavska oblast, sa 2,4 preminula na 1.000 stanovnika, pokazalo je najnovije istraživanje BIRN-a, zasnovano na zvaničnim podacima. Po stopi smrtnosti prednjačile su opština Ražanj i niške opštine Crveni Krst i Medijana. U gradu Nišu je od posljedica kovida preminulo ukupno 635 ljudi. Istraživanje je, takođe, pokazalo da je u prosjeku svakog mjeseca tokom 2020. godine bilo tri puta više preminulih nego što je saopštila Vlada preko sajta Ministarstva zdravlja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh