Region

Njemački političar Erik Markuard: Nema Šengena ako se ne poštuju temeljna prava i pravila na granicama

Godinama hrvatske vlasti negiraju sve optužbe i ono što se stvarno događa, takva propaganda sada više nije moguća, istakao je

Erik Markuard -DEUTSCHE WELLE

Nakon objavljivanja novih dokaza o nasilnim protjerivanjima na granici s BiH, njemački političar traži konzekventno djelovanje Evropske unije. Ne smije se tolerirati kršenje zakona i ljudskih prava na vanjskoj granici EU-a, piše Deutsche Welle.

– Najnoviji izvještaji međunarodnog novinarskog istraživačkog tima, potkrijepljeni obilnim dokazima, o nasilnim ilegalnim protjerivanjima migranata od strane hrvatske policije na hrvatsko-bosanskoj granici, nisu uistinu iznenađujući – kaže Erik Markuard (Marquardt) u razgovoru za DW.

On je član njemačke stranke Zeleni i glasnogovornik frakcije evropskih Zelenih u Evropskom parlamentu (EP).

– Svako ko je otvorenih očiju obilazio ta pogranična područja mogao je vidjeti da se tamo sistemski koristi nasilje naspram izbjeglica. Nije bila nikakva tajna da se njima ne samo uskraćuju njihova prava (na postavljanje zahtijeva za azil, nap. red.) , nego da se krši i njihovo ljudsko dostojanstvo – kaže Markuard. On sam je o tome u više navrata izvijestio zastupnike u EP.

Ono što je sada novo je obilje nedvojbenog dokaznog materijala koji je sada uzbudio ne samo evropske političare nego i širu evropsku javnost.

– Godinama hrvatske vlasti negiraju sve optužbe i ono što se stvarno događa. Pokušavalo se diskreditirati civilno društvo i nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava. Tvrdilo se kako oni sarađuju s krijumčarima ljudi i time se željelo osporiti njihovu vjerodostojnost. Takva propaganda od strane hrvatskih vlasti sada više nije moguća – kaže Markuard.

Pritisak javnosti
Sada su dokazi međutim neosporni i više nije moguće negirati povrede zakona i načela pravne države u tim situacijama.

To je uvidjela i hrvatska vlada koja je poduzela prve korake: neki policajci su suspendirani, najavljuju se daljnje istrage. Po svoj će prilici biti i kadrovskih konzekvenci.

Dosad su mnogi odvraćali pogled, najvažnije je bilo da izbjeglice ne dolaze u Evropu.

– No tu se ne radi o pogrešnom parkiranju. To su stvarno kriminalni postupci, tu se radi o zločinu protiv čovječnosti – naglašava evropski parlamentarac.

Do toga je moglo doći jer pojedinim zemljama članicama EU-a nije na vrijeme stavljeno do znanja da se neće tolerirati sistemska kršenja zakona i prava.

Evropska suodgovornost
Pritom, međutim, naglašava Markuard, ne treba kriviti samo hrvatsku stranu.

– Ja ne vjerujem da Hrvati načelno imaju loše namjere. To treba gledati u evropskom kontekstu. Naravno da sada ne treba štititi hrvatsku vladu ili lokalne vlasti, ali treba se shvatiti da su Evropska komisija i članice EU-a takvu praksu godinama finansirali. Tako je, primjerice, Njemačka Hrvatskoj na raspolaganje stavljala i terenska vozila i finansijska sredstva. Osim toga iz Njemačke se nisu mogle čuti riječi kritike mada su optužbe protiv postupaka hrvatske policije već godinama poznati, i to ne samo od strane nevladinih organizacija, nego i od strane institucija UN-a. Uvjeren sam da su i zemlje članice i Evropska komisija toga već odavno svjesne, ali oni su pokrivali takvu praksu – kaže zastupnik Zelenih.

Za njemačkog i evropskog političara je jasno da “ako Hrvatska želi biti članicom Šengenskog sporazuma, Europska komisija ne može više zatvarati oči pred onime što se događa na vanjskim granicama EU-a.”

Markuard se nada da će pritisak javnosti sada biti dovoljno velik da se to više ne tolerira.

U kakvoj Evropi želimo živjeti?
Po njegovom mišljenju tu se radi o načelnoj odluci u kakvoj Evropi želimo živjeti.

– To je takoreći odluka između dva tima: s jedne strane su oni koji se zalažu za načela pravne države, za vladavinu prava i za temeljne vrijednosti Evropske unije. Na drugoj strani su oni koji to sve ne žele i niječu – ističe Markuard.

On ne poriče migrantski izazov na razini Evrope, ali se izričito zalaže za to da se pitanje izbjeglica i migranata koji žele doći u EU rješava u skladu s načelima poštivanja pravne države i ljudskog dostojanstva.

– Temeljna prava se moraju poštivati – naglašava njemački političar.

On tu polaže velike nade i u novu njemačku vladu u kojoj će, po svemu sudeći, važnu ulogu igrati i njegova stranka Zelenih.

– Njemačka vlada mora vidjeti što može učiniti kako bi se okončalo to kršenje ljudskih prava od strane hrvatske vlade. Treba jasno staviti do znanja da se ne može ući u Šengen ako se ne poštuju temeljna prava i pravila na granicama – zaključuje Markuard u razgovoru za DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh