Region

Stršljen usmrtio muškarca, u trenutku uboda bio sa djecom u šumi

Mladi otac iz Našica umro je nakon uboda stršljena.

Strsljen - Net.hr

Muškarac u srednjim tridesetim godina je preminuo juče u osječkoj bolnici gdje ga nisu uspjeli spasiti od posljedica uboda.

Čovjek je u četvrtak u teškom stanju vozilom Hitne pomoći doveden na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju.

Usljed više uboda stršljena stradao mu je centralni nervni sistem, prenosi portal Index.

Riječ je, kako piše Glas Slavonije, o porodičnom čovjeku s djecom koji se u nesretnom trenutku našao u šumi na našićkome području, a gdje su bili još i neki radnici. Prvo je bio zbrinut u Općoj županijskoj bolnici Našice, a potom hitno prevezen u KBC Osijek. Stavili su ga na aparate za održavanje života, ali nije mu bilo spasa.

Stršljen je vrlo opasan insekt, zbog čega je potrebno voditi računa pri odlasku u prirodu, posebno u šumu. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode insekata.

“Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici, pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć”, upozorava Prus.

Loše je, kaže, što taj insekt nema prirodnog neprijatelja.

Naglašava da je pri ubodu potrebna hitna reakcija, prenose Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh