Region

Plenković o snimcima zlostavljanja migranata: Imamo zadaću zaštititi granicu

Premijer Andrej Plenković izvijestio je na 79. sjednici Vlade o aktualnom stanju u vezi sa zemljotresom ali se osvrnuo i na snimke nasilja nad migrantima i odnose sa BiH.

Andrej Plenković - Avaz.ba

“Hrvatska kao uređena država poštuje zakone i međunarodne propise i ne želimo biti država koja ima problema s međunarodnim pravnim propisima. Mi imamo zadaću štititi svoju granicu, sprečavati nezakonite migracije i cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu”, rekao je hrvatski premijer.

Samit u Brdu kod Kranja
Govoreći o jučerašnjem sastanku na Brdu kod Kranja, premijer je posebno istaknuo temu Bosne i Hercegovine rekavši još jednom kako Hrvatska podupire susjednu zemlju na njenom europskom putu.

Rekao je i kako je od srpskog predsjednika Aleksandra Vučića zatražio da se riješi problem s udžbenicima u toj zemlji koji negiraju postojanja hrvatskog jezika.

“To ne pridonosi dobrosudjeskim odnosima ni međusobnom uvažavanju i poštovanju, na štetu je hrvatske manjine u Srbiji i svih mladih ljudi u Srbiji koji obrazovanjem stječu pogrešnu sliku da je hrvatski jezik dio nekog drugog jezika, što naravno nije slučaj”, kaže. Od Vučića je zatražio i da se konačno riješi problem nestalih u Domovinskom ratu. prensoi “N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh