Region

Austrija želi datum za članstvo Zapadni Balkana u EU

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je sinoć u Ljubljani da bi Austrija željela datum proširenja EU na Zapadni Balkan.

Sebastian Kurz - Twitter

– Ako nema datuma, onda to često znači da se tempo smanjuje – kazao je Kurz u izjavi novinarima uoči današnjeg Samita EU-Zapadni Balkan.

Ocijenio je da je pozitivno što se održava Samit EU-Zapadni Balkan i što postoji privrženost Unije proširenju.

Upitan o špekulacijama da predsjednik Francuske Emmanuel Macron neće promijeniti čvrsti stav u vezi proširenja EU prije predsjedničkih izbora, Kurz je rekao da tako nešto smatra pogrešnim pristupom.

Izrazio je zadovoljstvo što se ponovo održava direktan susret s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, podsjetivši da je posljednji takav sastanak bio 2018., prije pandemije.

Zahvalio je slovenačkom premijeru Јanezu Јanši na organizaciji skupa i istakao da postoji pozitivan razvoj na Zapadnom Balkanu kroz reforme.

– Tako, naprimjer, Srbija ima snažan privredni rast. Zato postoji i hitni interes da EU zauzme vjerodostojnu poziciju na Balkanu – poručio je austrijski kancelar, prenose Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh