Region

Džaferović na otvaranju skopskog spomen-obilježja žrtvama genocida u Srebrenici

Tokom službene posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović položio je danas u Skoplju cvijeće na spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici.

Šefin Džaferović - FENA

U obraćanju okupljenima podsjetio je da se genocid nad Bošnjacima dogodio u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u julu 1995. godine i bio je to jedini genocid koji je izvršen na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

“Cijeli civilizirani svijet treba odavati poštovanje i počast žrtvama genocida i osuđivati one koji su ga planirali i izvršili. Najvažniji dio posla uradio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a preostali posao treba uraditi Sud BiH”, naglasio je.

Džaferović je podvukao da je svako onaj ko je na bilo koji način učestvovao u izvršenju genocida trebao osjetiti ruku pravde i za počinjena zlodjela odgovarati.

“Čestiti, pošteni i civilizirani ljudi, kakvi ste vi ovdje u Sjevernoj Makedoniji, će odavati poštovanje žrtvama genocida i sjećati ih se. Tako se ponašati je civilizacijski, a anticivilizacijski ili barbarski je vrijeđati žrtve genocida i osporavati genocid”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Zahvalio je Parlamentu Sjeverne Makedonije koji je usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kao i vlastima te zemlje, općine Čair i ljudima koji su dali sredstva i omogućili da se izgradi spomen-obilježje.

“Ono će zauvijek podsjećati na zlo koje se dogodilo našem narodu 1995. godine i koje će zauvijek upozoravati civilizirani svijet da uradi sve što treba, kako se to zlo više nikad nigdje na kugli zemaljskoj nikome ne bi dogodilo”, zaključio je Džaferović.

Delegacija Republike Sjeverne Makedonije, koju su činili zastupnik u Parlamentu Sjeverne Makedonije Izet Mežiti, načelnik općine Čair, koja je u sastavu grada Skoplja, Visar Ganiu i predsjednik Unije za demokratiju Rafet Muminović su prije nekoliko mjeseci predstavili projekat izgradnje memorijalnog spomenika posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici. prenosi N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh