Region

U Sloveniji sumnja u prvi slučaj afričke svinjske kuge

U Sloveniji je zabilježen prvi slučaj sumnje na pojavu afričke svinjske kuge, virusne bolesti koja nije opasna za zdravlje ljudi, ali je u Europi u nizu zemalja već izazvala znatne gospodarske štete jer se s divljih svinja može prenijeti na domaće.

Svinje - Avaz.ba

Lovci su u nedjelju na području općine Ribnica na mariborskom Pohorju naišli na uginulu divlju svinju, o čemu je zbog sumnje da se radi o afričkoj svinjskoj kugi obaviještena uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu biljaka. prneosi “N1“.

Zakonom o mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge Slovenija je početkom ove godine proglasila visok stupanj ugroženosti od te bolesti, zabranivši među ostalim prihvat ili transport divljih svinja na druge lokacije, uz određivanje intenzivnog odstrela divljih svinja.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je početkom kolovoza ove godine u 18 europskih država počela s kampanjom za suzbijanje širenja afričke svinjske kuge, koja je već prisutna u više država, među ostalima i u susjednoj Mađarskoj.

Kampanja je posebno usmjerena na uzgajivače svinja i one koji su u kontaktu s domaćim i divljim životinjama. Kampanja se odvija se u Sloveniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

Cilj kampanje je jačanje svijesti i prepoznavanje znakova bolesti, te upoznavanje s mjerama za sprječavanje njenog širenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh