Region

Parlament Albanije izglasao povjerenje novoj Vladi Edija Rame

Nakon višesatne rasprave u Parlamentu rano jutros je održano glasanje za novu Vladu Albanije i politički program Vijeća ministara, koji je podržalo 77 zastupnika, dok je protiv glasalo 53, a jedan je bio suzdržan

Parlament Albanije izglasao je rano jutros povjerenje novoj Vladi premijera Edija Rame, čiji je ovo treći mandat na čelu najvišeg državnog izvršnog tijela, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon višesatne rasprave u parlamentu rano jutros je održano glasanje za novu Vladu Albanije i politički program Vijeća ministara, koji je podržalo 77 zastupnika, dok je protiv glasalo 53, a jedan je bio suzdržan.

Odlukom albanskog parlamenta, Rama je imenovan za premijera, a Arben Ahmetaj za zamjenika premijera i državnog ministra za obnovu i program reformi.

Olta Xhacka imenovana je za ministricu evropskih i vanjskih poslova, Niko Peleshi će biti na čelu Ministarstva odbrane Albanije, a Bledar Cuci na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministrica finansija i ekonomije je Delina Ibrahimaj, na čelu Ministarstva energetike je Belinda Balluku, ministrica zdravstva i socijalne zaštite je Ogerta Manastirliu.

Ministrica obrazovanja je Evis Kushi, ministar pravde Ulsi Manja, ministrica kulture je Elva Margariti. Ministrica poljoprivrede i ruralnog razvoja je Frida Krifca, dok će ministrica turizma i okoliša biti Mirela Kumbaro Furxhi.

U novom sazivu Vlade Albanije će biti još četiri nove ministrice. Elisa Spiropali je imenovana za državnu ministricu za odnose s parlamentom, Edona Bilali će biti državna ministrica za zaštitu poduzetništva, Bora Muzhaqi ministrica za mlade i djecu i Milva Ekonomi će biti na čelu Ministarstva za pružanje usluga.

Nakon ceremonije polaganja zakletve, novi kabinet Vlade Albanije će zvanično započeti novi mandat.

Socijalistička partija Edija Rame je pobijedila na parlamentarnim izborima 25. aprila, sa osvojenih 74 od ukupno 140 zastupničkih mjesta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh