Region

Vulin ponovo prijeti: Ako hoćete mir u Bosni, onda slušajte Srbe

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je faktor stabilnosti na Balkanu “moćna Srbija i da se moraju poštovati Srbi i slušati njihovo mišljenje ako se želi mir i stabilnost u BiH i na Balkanu”.

Aleksandar Vulin - YouTube/RTRS.tv

Podsjetivši da je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović tražio od Christiana Schmidta da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bude smijenjen i uhapšen, Vulin je istakao da je “veoma važno što niko nije to poslušao”.

“Hoćete mir u BiH, onda poštujte Srbe. Možete da se pravite da ne postoje, ali oni postoje. Ako hoće mir u BiH, stabilnost na Balkanu, mora da sluša šta Srbi misle. Mora da razumije i posluša da su Srbi tu i da imaju pravo na svoj stav i mišljenje”, rekao je Vulin za beogradsku TV Happy, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, “nikome na Balkanu nije više u interesu mir, nego Srbima”.

On ističe ga optužuju da se “miješa u unutrašnje stvari BiH kada kaže da Dodika ne mogu smijeniti, dok s druge strane Željko Komšić, za koga je rekao da je hrvatski član Predsjedništva BiH koga su izabrali muslimani, govori ko treba da podnese ostavku i ko će da vlada u BiH”.

“Ako vi Srbima u BiH, odnosno u RS zabranjujete da misle svojom glavom i da kažu – genocida u Srebrenici nije bilo, hoćete li uhapsiti milion Srba koji žive u BiH? Šta Srbija treba da kaže? Da okrene glavu da se pravi da se to ne dešava”, rekao je Vulin.

Osvrćući se na kritike koje mu upućuju političari iz zemalja regiona, Vulin je rekao da ga često napadaju, ali da “niko ne kaže da laže”.

Vulin je naveo da je Srbija ta koja daje direktnu pomoć budžetu Vlade bh. entiteta RS.

On je podsjetio da su zvaničnici Srbije prije Vučića govorili da je bh. entitet RS “teret i da tamo Srbi uvijek imaju neki problem”.

“Beograd se brani u Banjoj Luci. Gdje god Srbi žive, vi ih branite, branite ih kulturno, ekonomski. Niko prije Vučića Srbe nije branio ekonomski. Šta je problem da Srbija brani prava Srba gdje god žive”, rekao je Vulin.

On je naglasio da Srbi, gdje god da žive, moraju da budu sigurni i mirni.

“Mi živimo na najvećem prostoru, kada je dio našeg naroda ugrožen, onda je ugrožen čitav srpski narod. Mi ćemo za mir učiniti skoro sve, ali i za slobodu ćemo učiniti sve”, rekao je Vulin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh