Region

Slovenija počinje s davanjem treće doze vakcine protiv korone

Slovenija će naredne sedmice početi s davanjem treće doze vakcine protiv koronavirusa, a Centri za vakcinisanje već su dobili dodatna uputstva.

Vakcina - ilustracija / Depo.ba

Stručna grupa preporučuje treću dozu korisnicima staračkih domova, ostalim starijim od 70 godina i posebno hroničnim pacijentima.
Kako piše portal 24ur već neko vrijeme domovi zdravlja primaju pozive ljudi koji žele pojačanu vakcinaciju.

“Zapravo, odmah ćemo početi s vakcinisanjem sa trećom dozom. Prvi su hronični bolesnici i to oni koji su zbrinuti u staračkim domovima jer su vakcinisani u decembru prošle godine, a zatim svi oni koji žele vakcinaciju trećom dozom”, rekao je Primož Velikonja iz Doma zdravlja Kočevje. prneosi “Klix“.

“Budući da predviđamo da je zaštita od vakcine oslabila, posebno kod starijih osoba, odlučili smo preporučiti treću dozu najugroženijima”, objasnila je Bojana Beović, voditeljica savjetodavne grupe za vakcinaciju.

Nedavne preporuke navode da se vakcina mRNA treba koristiti za treću dozu. Preporučeni interval između početne i treće doze je šest mjeseci.

Oni kojima struka ne preporučuje treću dozu mogu se vakcinisati, ali moraju popuniti posebnu izjavu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh