Region

Autobusi iz Beograda krenuli na Cetinje

Rastu napetosti u Crnoj Gori uoči za sutra najavljenog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

autobusi Crna Gora - Gradski.me

Prošlost kao da se ponavlja, a slike “jogurt revolucije” poslije 30 godina ponovo su na balkanskim drumovima.

Kako prenosi portal Gradski.me, kolona autobusa krenula je iz Beograda ka Cetinju.

“Autobusi prevoze putnike koji su krenuli da podrže ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje će biti upriličeno 5. septembra u Cetinjskom manastiru”, javlja Gradski.me.

Ovaj portal je objavio fotografiju autobusa za koje tvrde da se kreću prema prijestolnici Crne Gore.

Prema istom izvoru, prije ustoličenja, večeras, Mitropolija organizira doček patrijarha SPC Porfirija u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Podsjetimo, crnogorske nacionalne organizacije i udruženja, gotovo kompletna opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista i Opština Prijestonice Cetinje zahtijevaju od SPC da izmjeste ustoličenje mitropolita Joanikija u neki od hramova u drugim gradovima Crne Gore. Svi oni su najavili da će na dan ustoličenja prisustvovati protestu na Cetinju.

Za njih, čin ustoličavanja Joanikija u Cetinjskom manastiru, predstavlja nagovještaj “okupacije Crne Gore”, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani “srpski svet”, prenio je ranije Radio “Slobodna Europa”.

Danas nešto iza 11 sati došlo incidenta ispred manastira u Cetinju gdje su se okupile crnogorske patriote koji se protive ustoličenju mitropolita Srpske pravoslavne crkve na Cetinju

Kako se može vidjeti na snimku portala Istraga.ba, došlo je do naguravanja između policije i okupljenih građana.

“Izdaja, izdaja… Sram vas bilo… Ovo je naše”, uzvikivali su okupljeni Crnogorci.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore iskazalo je jučer zabrinutost zbog stanja sigurnosti ususret najavljenim javnim okupljanjima i izdalo smjernice obavještajno-bezbjednosnom sektoru Crne Gore da pojača koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda, saopćeno je nakon sjednice tog tijela.

Prema sigurnosnoj procjeni nadležnih organa u Crnoj Gori, u nedjelju 5. septembra, kad je na Cetinju planirano ustoličenje mitropolita Joanikija, mogu desiti događaji sa povećanim rizicima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh