Region

Kosovo povlači više od 133 hiljade vakcina AstraZeneca zbog isteka roka

Ministar Vitia je naglasio da je do danas 133.234 vakcina kompanije AstraZeneca uklonjeno iz administriranja te da je do isteka roka došlo zbog uticaja dezinformacija koje su dovele do odbijanja te vakcine

Kosovske zdravstvene vlasti su uklonile iz upotrebe više od 133 hiljade vakcina kompanija AstraZeneca zbog isteka roka upotrebe, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia u kratkom obraćanju medijima kazao je da su vakcine AstraZeneca čiji je rok istekao bile deo donacije iz Norveške.

U ovom obraćanju, ministar Vitia je naglasio da je do danas 133.234 vakcina kompanije AstraZeneca uklonjeno iz administriranja, te da je do isteka roka došlo zbog uticaja dezinformacija koje su dovele do odbijanja te vakcine.

„Za nas je bezbednost i kvalitet vakcina prioritet, stoga u tom pogledu nismo imali kompromis, niti ćemo. Vakcine u našim zalihama su sigurne i garantovane mehanizmima kao što su SZO, ECDC, a pre svega EMA i FDA”, kazao je Vitia, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministar je istakao da Kosovo i pored toga ima dovoljno vakcina.

“Do početka sledeće nedelje dobićemo 150 hiljada vakcina iz Nemačke, a pored ugovora potpisanog sa Pfizerom, čije će doze stizati početkom svake nedelje, Republika Kosovo će kontinuirano primati brojne doze iz prijateljskih zemalja koje su se solidarno pokazivali od početka pandemije”, kazao je Vitia.

Kosovo se i dalje suočava sa velikim brojem umrlih i pozitivnih slučajeva koronavirusa. U poslednja 24 časova dato je 15.835 doza vakcine protiv COVID-19. Od početka vakcinacije dato je 841.591 doza vakcine, a do danas je 284.269 građana je primilo drugu dozu vakcine, što je 31 posto stanovništva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh