Region

Erdoan o otvaranju konzulata Turske u Novom Pazaru: Narode Balkana očekuje dobra budućnost

Otvaranje Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru daće dodatnu podršku daljem razvoju odnosa Turske i Srbije, kaže Erdoan

Recep Tayyip Erdogan - Screenshot

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan u poruci povodom svečanog otvaranja Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru poručio je da ukoliko se budu kretali u zajedništvu, “narode Balkana očekuje svijetla budućnost, a terorističku organizaciju FETO iz regije ćemo iskorijeniti radeći zajednički“, javlja Anadolija.

Podsjetio je da se Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru otvara četiri godine nakon njegove posjete ovom gradu 2017. godine, izrazivši radost zbog prilike da se ponovo obraća stanovnicima ovog grada.

Investitori posluju u svim krajevima Srbije
Zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci prilikom procesa otvaranja konzulata u Novom Pazaru.

-Otvaranje Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru daće dodatnu podršku daljem razvoju odnosa Turske i Srbije. Konzulat neće biti na usluzi samo državljanima Srbije, nego će biti na usluzi i stanovnicima Sandžaka. Mi našu braću iz Sandžaka vidimo kao most prijateljstva između Srbije i Turske – rekao je Erdoan.

Turski predsjednik je podsjetio da snažna emotivna veza, ”kako možemo i vidjeti, doprinosi odnosima na svim poljima, a konzulat će svemu tome dati dodatni doprinos”.

Erdoan je kazao da turski investitori posluju u svim krajevima Srbije, doprinoseći tako zapošljavanju i razvoju.

-Aktivnosti na infrastrukturnim projektima nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom. Put između Novog Pazara i Tutina će ako Bog da iduće godine biti u funkciji. Autoput Beograd – Sarajevo će uz druge infrastrukturne objekte pomoći povezivanja Sandžaka s regionom. Mi podstičemo naše investitore da investiraju u Srbiju i regiju Sandžak. Narod Sandžaka je prilikom izdajničkog pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine, koji su izveli teroristi FETO-a, pokazao solidarnost i izrazio podršku Turskoj, a predsjednik Vučić je u noći pokušaja puča bio među prvim liderima koji su nam izrazili podršku. Njegov hrabri potez nikada nećemo zaboraviti. Radeći zajedno, iskorijenićemo terorističku organizaciju FETO s Balkana – rekao je Erdoan, dodavši:

Stoljetni prijatelji
-Srbe, Bošnjake, Albance i sve druge narode na Balkanu, vidimo kao naše stoljetne prijatelje s kojima ćemo surađivati i ubuduće. Vjerujemo da narode Balkana, ako se budu kretali u zajedništvu, očekuje dobra budućnost.

Svečanim presijecanjem vrpce danas je zvanično otvoren Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru (Srbija), prvi konzulat u ovom gradu.

Na svečanom otvorenju putem video poruka obratili su se predsjednici Turske i Srbije Redžep Tajip Erdoan i Aleksandar Vučić, a vrpcu su u pratnji delegacija prerezali ministri vanjskih poslova dvije zemlje Mevlut Čavušolu i Nikola Selaković. prneosi “Avaz“.

Na svečanom otvorenju, pored predsjednika i ministara obratili su se i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy te konzul Basar Basol, a prisustvovao je i Sead Nasufović, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije, te brojne druge zvanice i građani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh