Region

Slovenija ne planira nova zatvaranja zbog četvrtog vala

Slovenska vlada za sada ne planira zatvaranja u četvrtom valu epidemije koji je već počeo, pod uvjetom da se u idućih mjesec dana procijepljenost stanovništva poveća na 70 posto, a epidemiolozi predlažu i redovno testiranje cijepljenih ako se potvrdi da su i oni prenositelji.

Zastava Slovenije -Vlada.si

“Projekcije pokazuju da nam ne prijeti zatvaranje ako cijepimo 70 posto populacije ili više, ali je bitno to postići do 1. listopada, kad će epidemija doseći vrhunac”, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar.

U više od 8 mjeseci od početka cijepljenja cjepivo je primilo 42.8 posto stanovništva, što znači da bi taj proces trebalo jako ubrzati, što je s obzirom na slab odaziv problematično premda je cjepiva dovoljno. Epidemiolozi posebno upozoravaju da cijepljenju pristupe mlađi koji su sada izloženiji zaraznijem delta soju i čine većinu novozaraženih.

Kritična je dobna skupina od 50 do 54 godine u kojoj je polovica necijepljenih, dok je s druge strane punim dozama cjepiva zaštićeno dvije trećine zaposlenika u bolnicama, skoro 90 posto liječnika, te velika većina štićenika u domovima za starije.

Kako je u utorak objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), među potvrđenim zarazama u kolovozu bilo je i 17 posto osoba koje su dobile potrebne doze cjepiva, ali je većinom riječ o osobama s oslabljenim imunitetom, pacijentima koji primaju kemoterapiju ili biološke lijekove.

No, zbog zaraznije delta varijante virusa i slučajeva da obolijevaju i završe u bolnici i neki mlađi ljudi bez komorbiditeta, epidemiolozi razmišljaju o prijedlogu da bi se u nastavku epidemije na koronavirus testirali i oni koji su već puno cijepljeni, piše “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh