Region

Na Kosovo doputovala prva grupa Avganistanaca

Na Kosovo bi trebalo da stigne oko 2.000 Avganistanaca. Kosovske vlasti su prihvatile avganistanske izbeglice na zahtev SAD-a

Prva grupa avganistanskih izbeglica stigla je kasno sinoć na prištinski aerodrom “Adem Jashari” gde su ih dočekali predsednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu, premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Kosovo je stiglo 111 Avganistanaca, među kojima ima žena i dece. To su Avganistanci koji su radili za međunarodne vojne snage i njihove porodice.

Oni će biti smešteni u bivši radnički kamp kompanije Behtel-Enka, koji se nalazi nedaleko od američke vojne baze Bondstil kod Uroševca. Već danas se, prema rečima ministra Svecle, očekuje druga grupa Avaganistanaca.

Predsednica Osmani izjavila je da su dočekani avganistanski državljani koji su bili radnici NATO saveznika, a zaštita im je potrebna više nego ikada. Rekla je da su Kosovari nekada bili žrtve genocidne vlade i da dobro razumeju “šta znači napustiti svoj dom”.

Premijer Kurti je rekao da mu je čast što može da pomogne avganistanskim izbeglicama koje “kao i svaki građanin na svetu zaslužuju slobodu”.

Zahvalivši NATO -u i SAD -u na saradnji u njihovom dovođenju na Kosovo, Kurti je rekao da je “pre više od 22 godine NATO izvršio humanitarnu intervenciju na Kosovu kako bi okončao genocid od strane Srbije, dok sada rame uz rame sa NATO -om mi pomažemo izbeglice kojima je potrebna naša podrška”.

Na Kosovo bi trebalo da stigne oko 2.000 Avganistanaca. Kosovske vlasti su prihvatile avganistanske izbeglice na zahtev SAD-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh