Region

Ogromna šteta, požari u Grčkoj uništili više od 9.000 košnica

U požarima koji su opustošili posljednjih sedmica dijelove Grčke ogromnu štetu pretrjpeli su pčelari koji su izgubili više od 9.000 košnica.

košnice -pixabay

Pogubne posljedice posebno su izražene na ostrvu Evija, gdje je uništeno više od 50.000 hektara zemlje, većinom borove šume.

Oko 65 odsto ukupne proizvodnje šumskog meda u Grčkoj otpadalo je na Eviju. prenose “Nezavisne“.

“Uništenje stare borove šume predstavlja ogroman gubitak za grčke pčelare i to će tako biti narednih 30 godina”, rekao je Vasilis Duras, predsjednik Grčkog udruženja pčelara agenciji ANA.

On je dodao da su potrebne najmanje tri decenije da se šuma vrati u prvobitno stanje, prenosi DPA.

Eksperti predviđaju gubitak od oko 5.000 tona meta godišnje i zatražili su podršku države za pčelare.

“Pčele nam puno više daju putem oprašivanja u poljoprivrednoj proizvodnji i biodiverziteta nego što daju pčelarima kroz med”, rekao je Duras.

U susjednoj Turskoj požari su u provinciji Mugla praktično je uništeno oko 80 odsto proizvodnje meda.

Dogan Kantardži, profesor ekologije sa Univerziteta u Istanbulu rekao je da je potrebno do 25 godina da novozasađena borova šuma bude odgovarajuće za novu proizvodnju meda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh