Region

Erdogan: BiH zajedništvom može prevazići svoje probleme

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas tokom posjete Crnoj Gori da njegova zemlja ima historijsku odgovornost i obavezu prema zemljama regiona, te da BiH koju je jučer posjetio može prevazići svoje probleme zajedništvom.

Recep Tayip Erdogan i Milo Djukanovic - Twitter

Erdogan je izrazio zadovoljstvo prvom zvaničnom posjetom Crnoj Gori, zahvalivši na gostoprimstvu predsjedniku Mili Đukanoviću, koji mu je svečani doček upriličio na Cetinju.

Turski predsjednik je podsjetio da je u junu u Antaliji ugostio predsjednika Crne Gore Đukanovića u okviru Diplomatskog foruma i Samita lidera Procesa saradnje u Juogostočnoj Evropi.

Podsjetivši da prijateljstvo Crne Gore i Turske seže daleko u prošlost, Erdogan je ukazao na značaj prijateljstva osmanskog sultana Abdulhamida II i kralja Nikole, te na historijsku ambasadu Osmanske države na Cetinju i imenovanje prvog crnogorskog ambasadora upravo u Osmansko carstvo.

Erdogan je kazao da je Turska među prvim državama priznala nezavisnost Crne Gore, a međusobnu solidarnost dvije zemlje su pokazale i tokom pandemije koronavirusa.

“Pomoć koju smo poslali Crnoj Gori u vidu medicinske opreme i materijala tokom pandemije, te saradnja Crne Gore prilikom evakuacije naših državljana u Tursku, potvrda su našeg prijateljstva“, pojasnio je Erdogan.

Erdogan je istakao da je na današnjem sastanku sa Đukanovićem potvrđena volja za nastavkom jačanja saradnje Turske i Crne Gore, koje imaju ozbiljan potencijal za razvoj ekonomske saradnje i obima trgovinske razmjene.

“Turska je među deset najvećih investitora u Crnoj Gori. TIKA je do sada u Crnoj Gori realizovala 399 projekata i aktivnosti u vrijednosti većoj od 20 miliona eura. Kroz Turski kulturni centar ‘Yunus Emre’ u Podgorici je prošlo 1.686 polaznika kurseva turskog jezika, a državnu stipendiju Turske je iskoristilo više od 450 studenata iz Crne Gore“, rekao je Erdogan. prnosi “Radiosarajevo“.

Predsjednik Turske je podsjetio da su razgovarali i o drugim pitanjima koja se tiču Balkana i međunarodnih kretanja.

“Turska i Crna Gora, kao važni dijelovi Balkana i Evrope, daju ozbiljan doprinos miru i stabilnosti. Crna Gora, koja objedinjuje različite etničke i vjerske grupe, predstavlja važan primjer zajedničkog življenja. Mirovne politike Crne Gore u regionu, njene aktivnosti u međunarodnim organizacijama i intenzivne korake ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji pratimo s istinskim pohvalama. Članstvu Crne Gore u NATO-u smo pružili snažnu podršku, a iskreno vjerujemo da će članstvo ove zemlje u EU doprinijeti stabilnosti čitavog regiona“, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da zna da je crnogorski predsjednik sportista, dobar košarkaš, a kako je naveo, i sam je dugo godina igrao fudbal, kazavši kako će se fudbalske reprezentacije dvije zemlje sastati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Erdogan je izrazio nadu da će ove utakmice doprinijeti međusobnom prijateljstvu te da će obje selekcije izboriti plasman na Mundijal.

Na pitanje novinara u vezi s posjetom Bosni i Hercegovini i izjavom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da više vjeruje Erdoganu nego Zapadu, turski predsjednik je kazao kako posjete BiH i Crnoj Gori pokazuju odgovornost Turske prema regionu.

“Mi imamo historijsku odgovornost i obavezu ovdje. Zato nastavljamo posjete balkanskim zemljama i zato ćemo ih i dalje nastaviti. Jučer sam bio u BiH i razgovarao sa našim prijateljima tamo. Njihovo zajedništvo je za nas veoma važno. Vjerujem da Bosna i Hercegovina u jedinstvu i zajedništvu može prevazići svoje probleme“, naglasio je Erdogan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh