Region

U Crnoj Gori u posljednjih 30 dana koronavirusom zaraženo više od 1.000 turista

Samo u posljednja četiri dana u Crnoj Gori registrovano je više od 2.000 novozaraženih koronavirusom. Od tog broja, skoro 20 odsto su turisti. Po gradovima, najviše zaraženih turista registrovano je u Budvi, nakon čega slijede Ulcinj, Kotor i Bar

Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja Evrope koja je ove godine dozvolila ulazak turistima bez ikakvih ograničenja. Takva odluka donesena je u cilju oporavka ekonomije i većeg priliva turista. Dok sa jedne strane država bilježi ogroman broj stranaca, posebno na crnogorskom primorju, s druge strane, kako raste broj novozaraženih koronavirusom, sve je više i zaraženih turista, piše Anadolu Agency (AA).

Samo u posljednja četiri dana u Crnoj Gori registrovano je više od 2.000​​​​​​​ novozaraženih koronavirusom. Od tog broja, skoro 20 odsto su turisti. Zvanični podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da je u posljednjih mjesec dana u Crnoj Gori registrovano više od hiljadu zaraženih turista. Po gradovima, najviše zaraženih turista registrovano je u Budvi, nakon čega slijede Ulcinj, Kotor i Bar.

– Liječenje turista oboljelih od COVID-19 plaća država Crna Gora –

U susret ljetnoj turističkoj sezoni, nadležni u Crnoj Gori su spremili plan kako da zdravstvene vlasti i turistički radnici postupaju u situaciji kada je neki od turista zaražen koronavirusom.

Epidemiološka služba ima obavezu da o pozitivnom rezultatu testa obavijesti turistu i vlasnika njegovog smještaja (hotelskog ili privatnog), a sanitarna inspekcija izdaje rješenje o izolaciji inficirane osobe. U slučajevima teže kliničke slike, turisti oboljeli od COVID-19 se šalju na bolničko liječenje, čije troškove plaća država Crna Gora.

Ako je riječ o blažim simptomima, turista može da izolaciju provede u svom smještaju i sam snosi troškove tog boravka. Hoće li se izolacija propisati i za iznajmljivača privatnog smještaja ako je imao gosta inficiranog virusom, zavisi od rezultata njegovog testa i procjene epidemiologa. Turisti kojima je za povratak u svoje zemlje potreban PCR test, Vlada Crne Gore je omogućila besplatno testiranje.

– Nove mjere od 24. avgusta –

Crna Gora je mjesecima bila jedna od rijetkih turističkih zemalja u koju se moglo ući bez ijednog epidemiološkog dokumenta – dokaza o vakcinaciji protiv koronavirusa ili negativnog testa na njegovu infekciju. Tako će biti sve do 24. avgusta, kada na snazi stupaju nove epidemiloške mjere.

Tako će se od utorka u Crnu Goru iz država regiona i dalje ulaziti bez uslova, dok će se iz ostalih zemalja moći ući samo uz negativan PCR test, dokaz da je osoba preležala infekciju ili uz negativan brzi antigenski test.

– Aktivno preko 5.500 slučajeva COVID-19 –

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 5.577. Od početka epidemijskih dešavanja ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori je 108.742.

U Crnoj Gori boravi oko 190.000 turista, od čega je oko 60.000 u Budvi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh