Region

Potvrđeno prisustvo delta varijante koronavirusa u Crnoj Gori

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je razlika u odnosu na prethodne varijante koronavirusa u tome što se delta mnogo lakše prenosi

U Crnoj Gori je potvrđeno prisustvo delta varijante koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), javlja Anadolu Agency (AA).

Navodi se da je postojanje delta varijante preliminarno utvrđeno nakon prošlonedjeljne posjete ekspertskog tima Instituta “Robert Koh” iz Berlina, kada je sprovedena obuka osoblja u IJZ-a Crne Gore za sprovođenje sekvenciranja genoma.

“Sumnja je potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti – ECDC, kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena“, kaže se u saopštenju IJZ-a.

Iz instituta su kazali da su očekivali detekciju delta varijante u Crnoj Gori već duži period i upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva.

“Takođe, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vrijeme prisutan. Dakle, da će postati dominantan, jer se vrlo lako prenosi“, ističe se u saopštenju.

Iz IJZ-a podsjećaju da se delta varijanta koronavirusa prvi put pojavila u Indiji u oktobru prošle godine, dok je u junu ove godine u Velikoj Britaniji 90 odsto oboljelih bilo zaraženo ovom varijantom.

Kada je riječ o regionu, delta varijanta je prvi put registrovana u Hrvatskoj 28. juna, zatim u Sjevernoj Makedoniji, potom na Kosovu 29. juna, i nakon toga u Bosni i Hercegovini i Srbiji 1. jula.

“Razlika u odnosu na prethodne varijante koronavirusa jeste u tome što se delta mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi“, pojasnili su iz IJZ-a.

Prema njihovim riječima, jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih, a važno je naglasiti i da delta varijanta pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale.

“Zato, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera, jer samo tako možemo zaštiti sebe i druge“, zaključuje se u saopštenju IJZ-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh