Region

Zečija groznica u Sloveniji nakon 30 godina: U bolnici 14 pacijenata

U Sloveniji su se prvi put nakon 30 godina pojavili slučajevi zečije groznice (tularemia), a čak 14 pacijenata je hospitalizovano, javlja agencija Tanjug.

Slovenija - shutterstock

Samo u junu i julu u regionu Nova Primorska registrovano je 27 slučajeva, a epidemiološkim tretmanom oboljelih potvrđeno je da su se zarazili preko vode iz tri privatna izvorišta, saopštio je slovenački Institut za javno zdravlje.

Kako se navodi, istraga je još uvijek u toku, a Institut je savjetovao građane da ne piju vodu sa izvora u prirodi.

Dodaje se da su kod pacijenata otkrivene različite varijante virusa.

Bakterija Francisella tularensis koja izaziva groznicu, najčešće se prenosi ujedom ili kontaktom sa zaraženom životinjom ili preko kontaminirane vode.

Tularemija je rijetka zarazna bolest koja može napadati kožu, oči, limfne čvorove, pluća i rjeđe, ostale unutarnje ograne. Često zvana zečja ili jelenska groznica.

Bolest uglavnom pogađa sisavce, posebno glodavce, kuniće i zečeve, ali može zahvatiti ptice, gmazove i ribe.

Tularemija se širi na ljude kroz različite pravce, uključujući ubode insekata ili izravnim izlaganjem zaraženoj životinji. Visoko zarazna i potencijalno smrtonosna, tularemija se obično može liječiti vrlo efektivno antibioticima ako se otkrije rano.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh