Region

Novi Sad: Obilježeno 305 godina bitke kod Petrovaradina

Vijence su položili predstavnici ambasada Austrije, Turske, Mađarske, Evropske unije, misije OEBS-a, kao i Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada

Polaganjem vijenaca kraj spomenika na Vezircu danas je obilježeno 305. godina bitke kod Petrovaradina, javlja Anadolu Agency (AA).

Vence su položili predstavnici ambasada Austrije, Turske, Mađarske, Evropske unije, misije OEBS-a, kao i Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada.

Spomenik je podignut na brdu Vezirac u Petrovaradinu, na mestu gde se nalazio šator velikog vezira Damad Ali-paše, koji je komandovao otomanskim trupama i koji je stradao u toj bici, po kome je ovo područje i prozvano Vezirac.

Pomen stradalima u ovoj velikoj bici služio je episkop sremski Srpske pravoslavne crkve Vasilije koji je u propovedi rekao da su ovi prostori kroz vekove natopljeni krvlju, jer su se na njemu ukrštale razne sile i vojske, a da je pomen služen za sve žrtve, bez obzira kojoj veri, naciji ili rasi pripadali “jer smo svi deca Božja, pozvani da živimo u miru, slozi, zajedništvu i razumevanju“.

Oytun Čelik, savetnik ambasadora Republike Turske u Srbiji, nakon polaganja venca na spomenik rekao da je na ovom mestu vođena jedna od odlučujućih bitaka austrijsko-otomanskog rata, navodeći i da je komandant otomanske vojske Daman Ali-paša smrtno ranjen, a na hiljade vojnika s obe strane je poginulo u toj borbi. Kao potomci onih koji su pre 305 godina ratovali jedni protiv drugih, istakao je Čelik, ovo je prilika da se predstavnici različitih država okupe na jednom mestu i pošalju poruku mira i prijateljstva.

“Došli smo da utvrdimo prijateljstvo koje smo razvili, kako sa Srbijom, tako i sa drugim državama koje su učestvovale u ovoj bici“, kazao je Čelik.

On je naglasio i da Turska namerava da podigne svoje spomen-obeležje na Petrovaradinsku bitku i da je ta inicijativa u proceduri i da će biti realizovana u saradnji sa srbijanskim vlastima.

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti kazao je da je ova bitka integralni deo istorije Evrope i da je ova bitka bila jedna u nizu krvavih okršaja s velikim brojem žrtava na obe strane koji su rezultovali Požarevačkim mirom 1718. godine ali i izgradili novih odnosa na raznim nivoima između Beča i Otomanske imperije od kojih su i dan danas neki aktivni, navodeći diplomatsku akademiju u Beču koja je posledica upravo Požarevačkog mira.

“Ono što je važno jeste da se svi danas možemo sabrati na ovom mestu, u miru i zajedno odati počast žrtvama deleći jednu viziju naše zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji. Danas je važno znati odakle smo, gde smo i kuda želimo da budemo u budućnosti“, kazao je Luteroti.

Pomenu je, pored predstavnika ambasada, vojnih atašea, i građana, prisustvovao i reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović.

Asocijacija „Vezirac 1716.“ već 15 godina organzuje obeležavanje ovog velikog i značajnog datuma koje je, kako je rekao predsednik Asocijacije Petar Mudri, važan za sve građane Evrope, a ne samo ljude koji žive na ovim prostorima, jer je bitka kod Petrovaradina uticala na tok istorije cele Evrope.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh