Region

Slovenija bilježi rast broja zaraženih, epidemiolog: “Povećavat će se”

PCR test - Ilustracija

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 99 zaraza virusom korona, više nego prethodni dan, kada su bila 84 slučaja, a veći je i udio pozitivnih testova – 6,7 posto.

U bolnicama je trenutno 29 zaraženih, osam od njih na intenzivnim odjelima, ali nijedan oboljeli u zadnja 24 sata nije umro. Na nedjeljnom nivou broj novih zaraza povećan je za 41 posto, broj aktivnih slučajeva zaraze takođe je povećan i iznosi 918. Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 68, a incidencija na 100.000 stanovnika je 43, objavio je Nacionalni Institut za javno zdravlje.

“Virus će i dalje biti prisutan, a idućih mjeseci zaraze će se povećavati, jer prelazimo u jesensko vrijeme”, rekla je u razgovoru za televizijsku postaju POP TV glavni epidemiolog Mateja Logar.

Ona je upozorila na potrebu strogog pridržavanja pravila PCT (preboljeli, vakcinisani, testirani) kao uslova za održavanje nekih djelatnosti te za mobilnost građana i njihovo učestvovanje u javnom životu, ali i na potrebu da se vakciniše što veći dio populacije.

“Bez tog uslova i u epidemiološkoj situaciji u kojoj smo i kakva će se nastaviti u jesen mnoge privredne i društvene aktivnosti ne bi mogle djelovati u potpunosti”, upozorila je Logar, prenosi “Index.hr“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh