Region

Kosovo: Dio povrijeđenih putnika iz autobusa koji se prevrnuo u Hrvatskoj stigao u Prištinu

Tijela 10 poginulih u saobraćajnoj nesreći kod Slavonskog Broga na putu su za Kosovo

Dio putnika iz unesrećenog kosovskog autobusa na autocesti A3 u Hrvatskoj sletio je kasno u utorak na međunarodni aerodrom “Adem Jashari” u Prištini, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi porodica dočekali su na aerodromu njih 21, koji više nisu trebali ljekarsku njegu, nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila u nedjelju ujutro u 6.20 sati kod Slavonskog Broda.

Neki su svojim kućama otišli privatnim vozilima, a dio je prebačen službenim automobilima kosovskih institucija.

Svoje sunarodnike na aerodromu su dočekali i predsjednica Kosova Vjosa Osmani, te premijer Albin Kurti.

Nakon što su kosovski državljani ispraćeni svojim kućama, ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla i ministar zdravstva Arben Vitia održali su konferenciju za medije.

Svecla je izjavio da su tijela 10 poginulih u saobraćajnoj nesreći na putu za Kosovo i da su sve formalno-pravne procedure okončane.

“Njihova tijela će stići u srijedu u ranim jutarnjim satima, a onda ćemo, podržavajući sve porodice, organizovati ceremoniju ukopa”, rekao je Svecla.

Istakao je da će kosovska Vlada održati sjednicu, na kojoj će razmatrati na koji način mogu pomoći porodicama stradalih.

Ministar zdravstva Kosova Arben Vitia izjavio je da je od 67 putnika, 42 povrijeđeno, 10 poginulo, a 15 ih nije zadobilo tjelesne povrede.

“Iz bolnice je do sada pušteno 28 osoba, a 15 se i dalje nalazi na liječenju u Slavonskom Brodu. Jedna je pacijentkinja prevezena na liječenje u Zagrebu i sumnja se da ima neuroloških problema, ali srećom, njeno stanje je stabilno i potrebno joj je još nekoliko dana za oporavak”, rekao je Vitia, dodavši da je dio građana otišao za Njemačku.

U teškoj saobraćajnoj nesreći na autocesti A3 u nedjelju ujutro smrtno je nastradalo devet putnika i jedan od vozača autobusa s Kosova. Nad vozačem autobusa, osumnjičenim 52-godišnjim državljaninom Kosova, provodi se kriminalističko istraživanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh