Region

Protest zbog Cecinog koncerta u Budvi: Tražite da se pokaje i osudi zločine

Folk pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović, udovica ratnog zločinca i međunarodnog kriminalca Željka Ražnatovića Arkana nastupa u nedjelju, 18. jula u Budvi.

Tim povodom feministrička grupa “Bogougodnice” koja se, kako navode, bori “protiv hipokrizije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), pravoslavlju i društvu” obratila se otvorenim pismom mitropolitu crnogorskom Joanikiju (Mićoviću) i predsjedniku opštine i crkvene opštine Budva Batu (Careviću).

Preklinjem vas…

“Čistog srca i duše se obraćam vama, dvojici velikih narodnih tribuna i pravoslavnih trubadura, kako bih, u ime bogougodnih žena Crne Gore posvećenih istinskim vrijednostima, i ovaj put skrenula pažnju na brojne laži i podmetanja prisutna u Pravoslavlju. U Budvi, kojom građanski, i što je najbitnije crkveno predsjedava u dobru i moralu uzvišeni gospodin Carević, u ovu nedjelju, sjutra, kada slavimo Svetog Atanasija Atonskog, gostuje pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović koja predstavlja krivotvorenu novčanicu ne samo Srbije, srpskog naroda, nego i pravoslavlja po širini i dubini”, navodi se, uz ostalo, u opširnom otvorenom pismu kojeg potpisuje Maja Miličković, profesorica i građanska aktivistkinja nastojateljica Bogoudnica.

Traži se od crkvenih i društvenih prvaka da nedaju “blagoslov i podršku” za održavanje ovog koncerta.

“Preklinjem vas svetim Vasilijem Ostroškim, svetim Jovanom, svetim Nikolom i svetim Arhangelom Mihailom da nipošto ne date blagoslov i podršku za koncert udovice ratnog srebroljupca Ražnatovića Arkana o čijem grešnom postupanju Srpska pravoslavna crkva predugo ćuti iako sveštenoslužitelji i vjerni znaju da je bio kriminalac u ratu i kriminalac u miru”, dodala Miličković, tražeći od vladike Joanikija i Carevića da ne posjete koncert.

“Vašim nedolaskom na koncert uz prećutni poziv mladosti Crne Gore da okrenu glavu od koncerta koji doprinosi umnoženju grijeha i svega lažnog nagnaćete i pomoći Svetlani Ražnatović da se pokaje, da se oslobodi svog i muževljevog nereda i grijeha koji je, posebno materijalno i ideološki, prigrlila i pomoći da se otvori njeno srce, razbistri um, a ona sama postane skrušena i Bogu ugodna i da nam kao takva, ponovo postane draga sestra milosnica”, smatra predstavnica spomenute grupe.

Pomirenje među narodima
Nadalje, uz navode da su “njene pjesme ništavne za pravoslavlje”, Miličković podvlači da ovi autoriteti mogu “ličnim primjerom pomoći ozdravljenje pravoslavlja ali i pomirenje među narodima u regionu”.

“Crkva ne treba da daje bogatašima veća prava, čak ni onda kada daju Pravoslavnoj Crkvi srebrenjake od prodatih ulaznica na koncertima. Odbite darove i pomoć od onih koji od Srpske pravoslavne crkve prave propagandnu i političku tvorevinu. Molim vas ne idite na koncert. Pokažite primjer mladima. Poručite im da Svetlana Ražnatović dok se ne pokaje i ne osudi zločine, u pravoslavnoj Crnoj Gori nije dobrodošla”, zaključuje se u otvorenom pismu. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh