Region

Markotić: Delta soj bi mogao zavladati Evropom do kraja augusta

Zanimljivo je i to da su u dvorani svi prisutni bili bez maski navodeći da su svi uslovi ispunjeni za to.

“Ovo što smo danas napravili je da pokažemo javnosti koliko je riječ o jednostavnom modelu kako se može iskontrolirati situacija, tj. činjenica da svi koji borave u zatvorenom su epidemiološki sigurni”, kazao je voditelj Štaba Davor Božinović.

Delta varijanta se širi među mladima
Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti, navela je da, prema izvještaju Evropskog centra za kontrolu i liječenje bolesti (ECDC), delta varijanta preuzima primat u Evropi.

“Taj se postotak negdje kreće od 25 pa do preko 70 posto. Očekuje se da će potpuno zavladati Europom do kraja osmog mjeseca, a možda i prije. Iznimno se širi među mlađom populacijom zbog njihovih aktivnosti”, rekla je Markotić.

Vakcinacija je ključna
Zatim je pozvala građane da se vakcinišu.

“U prvom redu štitimo sebe, one oko sebe, osobito rizične skupine. Bit ćemo zaštićeni mi, naše obitelji, svi oni koji se iz opravdanih razloga ne mogu cijepiti, a isto tako i rizične skupine koje moraju biti vrlo oprezne. Cijepljenje nam omogućava da budemo zdravi, da se možemo slobodno kretati”, istakla je.

Komentarisala je i situaciju u Izraelu gdje je dosta ljudi vakcinisanih Pfizerom zaraženo.

“Većinom raste broj inficiranih među mladima koji se u pravilu u velikom postotku nisu vakcinisali. Brojevi u ljeto ne znače isto što i brojevi u zimu. To su mlađi ljudi. Međutim, oni će se vratiti kući i prenijeti infekciju. Ono što Singapur radi, misle da mogu prijeći u onu fazu kada će službeno uzimati u statistiku samo hospitalizirane i umrle. I u Evropi se raspravlja o takvom modelu. Kada dovedemo visokim postotkom prokuženosti koronavirus da postane obična prehlada, onda smo tu uspjeli. Nije bitno šmrcamo li, nego da se nismo teško razboljeli”, istakla je Markotić.

O obaveznoj vakcinaciji
Govorila je i o revakcinaciji trećom dozom.

“Preporuka za revakcinaciju trećom dozom mogla bi ići prema vulenrabilnim grupama zbog predostrožnosti. Potrebno je dodatnih podataka da bismo znali više sa sigurnošću. Drugo pitanje koje se postavlja je hoćemo li, ako budemo išli u treću revakcinaciju, ići u isto vrijeme kad je i revakcinacija protiv gripe ili će trebati postojati neki razmak”, pojasnila je Markotić,piše N1.
Krunoslav Capak, direktor HZJZ-a je komentarisao obaveznu vakcinaciju.

“To zahtijeva jednu puno širu raspravu od epidemiološke struke. Niko u svijetu nije još donio tu obavezu vakcinacije protiv koronavirusa. Međutim, ni ta mogućnost nije isključena. Moramo imati u vidu da je ova bolest blokirala cijeli svijet u finansijskom, ekonomskom, društvenom i bilo kojem drugom smislu i jedini način da se riješimo te bolesti i da se vratimo normalnom životu je vakcinacija. Zasad ne razmišljamo o obavezi vakcinacije, o tome za sada ne raspravljamo”, poručio je Capak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh