Region

Valentin Inzko šokiran muralom Ratka Mladića, uputio SOS “civilizovanom svijetu”

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u današnjoj izjavi kazao je kako je bio šokiran veličinom i brojem murala ratnim zločincima u Foči i drugim gradovima. Kako je naveo, odlučio je poslati SOS civilizovanom svijetu…

Inzko je podsjetio kako je u momentu izricanja konačne presude Ratku Mladiću za najmonstruoznije ratne zločine na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, u pojedinim bh. gradovima su slikani murali u njegovu čast.

“Dvadesetog aprila ove godine sam pročitao na jednom portal da je naslikan 25 metara dug mural Ratku Mladići u Foči. Nisam mogao da u to povjerujem. Odlučio sam lično da posjetim sve lokacije u BiH gdje se nalaze Mladićevi murali – Kalinovik, Nevesinje, Gradiška, Gacko te Foča,” naveo je Inzko. Dodaje ja da je planirao poslati pismo svim gradonačelnicima navedenih gradova sa zahtjevom da se uklone murali. prenosi “N1“.

Valentin Inzko: Osjetio sam šok, bol i nevjericu
Inzko je kazao kako namjerava popričati sa gradonačelnikom Foče nakon što se lično uvjerio u veličinu murala, ali…

“Nakon šoka, boli i nevjerice koje sam osjećao u ovom malom gradu, prepunom velikih murala s prikazima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je potrebno poslati SOS po cijelom civiliziranom svijetu. Umjesto da molim i pozivam na gradonačelnikovu razboritost, u mjestima poput Foče, Kalinovika, Nevesinja i drugdje”, poručio je visoki predstavnik.

Podsjetio je kako je prošle godine lično prozvao Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bsone i Hercegovine da ukloni ploču sa imenom Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama te kako je pokušavo inicirati dijalog o prethodnom ratu u cilju promovisanja pomirenja. Ali sve je “bilo bezuspješno”.

“Turistička” mapa gradova sa muralima ratnih zločinaca
“Četrnaest prioriteta potrebnih za pozitivno mišljenje EU o kandidaturi BiH uključuje pomirenje. Možemo li reći da je ovaj uvjet ispunjen”, upitao je Inzko.

“Današnja situacija je toliko sramotna da bismo mogli napraviti ‘turističku’ mapu gradova u Bosni i Hercegovini sa muralima ratnih zločinaca. Foča je sigurno među ‘šampionima’. U RS-u postoje brojne velike i male ulice i trgovi koji nose imena po ratnim zločincima koji su osuđeni, ali i po onima koji su uspjeli pobjeći od ruke pravde, čije su zločine, međutim, dokumentovale TV kamere”, napisao je visoki predstavnik te dodao kako se u Republici Srpskoj veličaju idejni tvorci ratnih zločina, ratni zločinci, poriče genocide u Srebrenici te relativiziraju historijske činjenice dok cijeli svijet, od Kanade do Australije obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici i vrši komemoracije za njegove žrtve.

Potom je Inzko upitao da li je Vijeće za provedbu mira implementiralo mir u BiH!? Da li se mogu držati komemoracije za srebreničke žrtve širom svijeta, dok se njihov dželat slave u BiH!?

“Isti onaj dželat koji svojim dvometarskim muralom ledi krv u žilama svake normalne osobe, uključujući visokog predstavnika. Ko će se vratiti u taj grad pod takvim uslovima!? Je li to način da se primijeni Aneks 7 Daytonskog sporazuma!? Zbog toga bi međunarodna zajednica trebala razmotriti moguće daljnje korake što je prije moguće”, zaključio je Valentin Inzko te je dodao da je “veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo u civiliziranom svijetu i treba imati svoje posljedice”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh