Region

Građani neprestano zovu: Telekomi u regionu ne provode odluku o roamingu

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) upozorava da je Sporazum o regionalnom romingu na zapadnom Balkanu jasan te da naknade za roaming trebaju biti nula, odnosno ne bi trebalo biti naknade za roaming.

Mobitel - N1

– Zabrinuti građani nas neprestano zovu i kažu da ih određeni operateri ne obavještavaju da od 1. jula 2021. više nema naknade za roaming, da su poruke neodređene i složene, posebno one povezane s korištenjem mobilnih podataka, odnosno interneta. Pozivamo telekom operatere i nacionalne regulatore da pruže odgovarajuće izvještavanje i provedbu, navode iz RCC-a.

Osim toga, građanima se savjetuje da se za dodatne informacije obrate svom operateru. Regionalni sporazum za smanjenje cijena rominga jasno kaže:

Od 1. jula 2021. davatelji usluga roaminga u regiji zapadnog Balkana neće naplaćivati ​​nikakvu dodatnu naknadu na domaću maloprodajnu cijenu korisnika roaminga u regiji zapadnog Balkana za regulirane roaming pozive, odlazne ili dolazne, za sve regulirane SMS roaming poruke i regulirane roaming usluge prijenosa podataka, uključujući MMS poruke, kao i bez opće naknade za upotrebu terminalne opreme ili usluga u inozemstvu.

RCC također navodi da su u saradnji s nacionalnim regulatornim tijelima pripremili popis često postavljanih pitanja koja mogu imati građani, a koja se odnose na besplatni roaming na zapadnom Balkanu.

Vijeće za regionalnu saradnju ponovilo je da je sljedeća faza početak rada s Europskom unijom na smanjenju cijena roaminga između zapadnog Balkana i EU.
Glavna tajnica RCC Majlinda Bregu na Forumu u Prespi pozvala je premijere da provjere kod nacionalnih regulatornih tijela i operatora pridržavaju li se operateri sporazuma, jer su od zabrinutih građana dobili pozive da ga ne provodi određeni operateri, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh