Region

Pisac povukao knjige iz knjižare Delfi jer neće da bude u istom košu sa Acom Lukasom

Pisac Aleksandar Marić odlučio je da raskine saradnju sa sa knjižarama Delfi zbog toga što je izdavačka kuća Laguna među svoja izdanja uvrstila i roman Ace Lukasa.

„Obzirom da je vaša izdavačka kuća Laguna među svoja izdanja uvrstila i roman Ace Lukasa ’Ovo sam ja’, želim da vas obavestim da u dogovoru sa našim izdavačem prekidam dalju saradnju sa vašom kompanijom“, naveo je Marić u pismu upućenom kompaniji Delfi knjižare.

Iako su se naslovi izdavača Laguna godinama nalazili na policama Delfi knjižara, izgleda da je potez njihove poslovne partnere neprijatno iznenadio podjednako jako kao i ostatak javnosti u Srbiji.

„Pomenuti Aca Lukas je simbol ne samo nakaradne vlasti, nego i moralnog posrnuća naše nacije i urušavanja kompletnog sistema vrednosti za koji se ja kao autor i moja izdavačka kuća zalažemo“, navodi se u pismu autora.

Kako se u pismu navodi “književnost mora da bude pre svega odgovorna, lepa i dostojanstvena”.

„Književnost je najbolji deo nas, večiti trag našeg postojanja u vremenu koje dolazi i onog koje je iza nas. Srpsku književnost su predstavljali Andrić, Selimović, Crnjanski, Kiš, Pekić i mnogi drugi izvrsni pisci i još bolji ljudi. Zadovoljstvo i čast je biti pripadnik jednog naroda koji ima takve pisce. Istovremeno je i sramota gledati u izlozima novi roman (ili šta god da je to) jednog opskurnog lika sa granice socijalne i kriminalne margine“, navodi Marić.

Autor na kraju zaključuje da “ne žele da se njihov roman nalazi na istoj polici sa Acom Lukasom, baš kao što nikada sa njim neće u našim životima biti na istoj strani”.

Aleksandar Marić je bio aktivista pokreta Otpor koji je doprineo rušenju sa vlasti Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine. Nedavno se u intervjuu za Slobodnu Evropu osvrnuo na sličnosti i razlike Miloševićevog i Vučićevog sistema vladavine.

– Meni deluje kao da je Vučić uspeo da shvati i ispravi sve greške Miloševića. Sve ono u čemu je Sloba nekada grešio ili povlačio pogrešne poteze kao da je sadašnja vlast sistematski pratila i nalazila načine da to ispravi. Naravno, da ispravi u smislu da ostanu što duže na vlasti, a ne u smislu da poboljšaju standard i kvalitet života građana Srbije. Vučiću se mora priznati da jako dobro manipuliše medijima i građanima. Miloševiću smo mogli da doskočimo u mnogim stvarima, jer je makar bio dosledan u nečemu, a Vučić se nekako uvek izmigolji i neprijatelje pretvara u prijatelje, poraze i gubitke u pobede… Oni su uspeli da naprave situaciju u kojoj su – svi isti, prenosi Luftika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh