Region

Epidemiolog Kon zbog delta soja upozorio na scenariji koji se nikome neće svidjeti

Epidemiolog dr. Predrag Kon komentarisao je pojavu delta soja koronavirusa koji se širi nevjerovatnom brzinom.

dr Predrag Kon - Prva

Ukoliko se imunizacija u Srbiji ali i u čitavom regionu ne pojača, scenario koji nas očekuje možda i prije jeseni nikome se neće svidjeti. Mogli bismo, upozoravaju stručnjaci, ponovo da imamo i pune bolnice i više hiljada novozaraženih po danu, prenosi Telegraf.rs.

“Delta soj je trenutno dominantan u svijetu”, ukazao je Kon i dodao da nije problem novi soj nego nedovoljan broj vakcinisanih.

Također je dodao kako je i dalje potrebno poštovati mjere.

“Bili smo jako zadovoljni stepenom vakcinisanosti kada smo imali kineski soj, pa čak i britanski, ali sa ovim delta sojem koji je zarazniji, ta vakcinisanost nije dovoljna”, ocijenio je Kon.

Podsjetimo, nedavno je Ministarstvo zdravlja Srbije potvrdilo građanima kako je u ovoj zemlji otkriven delta soj koronavirusa.

Kako su prenijeli srbijanski mediji, delta soj pronađen je u uzorcima kod dva državljana Srbije koja su došla iz inostranstva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh