Region

Premijer Plenković sutra po prvi put na obilježavanju Dana antifašističke borbe

Nakon polaganja vijenca na Mirogoju predsjednik SABA RH Franjo Habulin komentirao je činjenicu da će sutra, na Dan antifašističke borbe, u šumi Brezovica pokraj Siska na obilježavanju po prvi put sudjelovati hrvatski premijer Andrej Plenković

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i početka NOB-a, izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) i druga izaslanstva položili su cvijeće na groblju Mirogoj u Zagrebu, pri čemu su izrazili zadovoljstvo da će hrvatski premijer Andrej Plenković sutra po prvi put sudjelovati na službenom obilježavanju ovog praznika, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon polaganja vijenca na Mirogoju predsjednik SABA RH Franjo Habulin komentirao je činjenicu da će sutra, na Dan antifašističke borbe, u šumi Brezovica pokraj Siska na obilježavanju po prvi put sudjelovati hrvatski premijer Andrej Plenković.

Habulin je kazao kako je prošle godine donesen novi Zakon o spomendanima i državnim praznicima u kojem je navedeno, između ostaloga, kako Vlada, Sabor i predsjednik Republike Hrvatske suorganiziraju obilježavanje državnih praznika.

„Dan antifašističke borbe jeste državni praznik i ove godine Vlada, nakon 30 godina, po prvi put organizira svečanost u Brezovici. Smatram da je premijer osjetio potrebu da bude u Brezovici, s obzirom da je Vlada organizator. Dobro je da se hrvatski premijer po prvi put pojavi tamo na Dan antifašističke borbe i na 80. obljetnicu formiranja prvog partizanskog odreda, prve oružane vojne formacije na početku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije”, kazao je Habulin.

Habulin je ocijenio kako su u 30 godina samostalnosti Hrvatske nagomilani brojni problemi vezani uz odnos prema antifašističkoj prošlosti Hrvatske, sudionicima NOB-a i spomeničkoj baštini iz tog vremena.

Dodao je kako smatra da je premijer Andrej Plenković odlučio zaustaviti te procese te kako je njegov dolazak sutra u Brezovicu samo jedan korak u tom pravcu.

Sutra se, na službenom obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici očekuju predstavnici najviših državnih institucija.

Izaslanstva predstavnika Vlade Hrvatske, Grada Zagreba i političkih stranaka cvijeće su položila i na Grobnici narodnih heroja i na Partizanskom groblju, kasnije će položiti cvijeće na Spomen području Dotrščina nedaleko od Parka Maksimir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh